Mer internasjonalt samarbeid
LUKK

Mer internasjonalt samarbeid

Av Forskerforum

Publisert 25. september 2012 kl. 10:10

Internasjonalt samarbeid har økt kraftig i norske forskningsmiljøer. Norske forskere har utenlandsk medforfatter i seks av ti publiseringer.

mer-internasjonalt-samarbeid


– Veien er nok litt lenger å gå med Kina, sier Forskningsrådets direktør Arvid Hallén.

Fakta
<

 

Seks av ti vitenskapelige artikler i Norge er skrevet i samarbeid med utenlandske forskere. Men svært få samarbeider med Kina, som på kort tid er blitt en av verdens vitenskapelige stormakter, skriver Aftenposten.

På 20 år har internasjonalt forskningssamarbeid gått fra å være unntaket til å bli regelen i Norge. Nå samarbeider norske forskere med internasjonale medforfattere om 57 prosent av de vitenskapelige artiklene de produserer.

Klar endring

– For bare 30 år siden var andelen nede i 18 prosent, så dette er en av de klareste endringene vi ser i vitenskapelig publisering, sier Gunnar Sivertsen, forsker ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).

Forskningsrådet presenterte i går den fullstendige versjonen av Indikatorrapporten 2012, som presenterer en oversikt over norsk forskning og innovasjon. Rapporten viser at globaliseringen av norsk forskning inngår i en internasjonal trend der stadig mer av forskningen, og artikkelproduksjonen, foregår på tvers av landegrensene. Spesielt øker nå det internasjonale samarbeidet innen samfunnsvitenskapelige emner, skriver Aftenposten.

– Dette er et uttrykk for at forskning, delvis gjennom de nye kommunikasjonsmidlene, nå skjer i mye større grad har kontakt over landegrensene, sier Arvid Hallén, direktør i Norges forskningsråd.

Norske forskere har tradisjonelt samarbeidet mest med forskere i USA og europeiske landene Storbritannia, Tyskland, Sverige og Danmark. Dette er fortsatt de viktigste samarbeidslandene, men veksten skjer andre steder, spesielt i EU-land utenfor Norden som Østerrike, Irland, Spania, Portugal, Hellas og Tsjekkia. 

Lite kinesisk samarbeid

På verdensbasis er tyngdepunktet i forskningen i ferd med å forskyve seg i raskt tempo: Fra de tablerte «forskningsstormaktene» i vest til «nye» forskningsnasjoner i øst, med Kina i spissen. Likevel skjer foreløpig lite av det norske samarbeidet med kinesiske forskere. Kina ligger helt nede på 14. plass over landene norske forskere samarbeider med.

–Veien er nok lenger å gå der, sier Forskningsrådets direktør, Arvid Hallén, og påpeker at vi ennå er i en tidlig fase når det gjelder å bygge relasjoner til kinesiske forskere og institusjoner.

– Samtidig blir dette arbeidet litt begrenset nå, i en fase etter Nobelprisen, påpeker Hallén.