Mindre utdanningsmobilitet
LUKK

Mindre utdanningsmobilitet

Av Forskerforum

Publisert 12. september 2014 kl. 10:34

Unge tar mindre utdanning enn sine foreldre. Det bekymrer OECD.

Fakta
<

Den industrialiserte delen av verden viser tegn på mindre sosial mobilitet gjennom utdanning, viser en ny OECD-rapport. Ifølge rapporten Education at a Glance 2014, er andelen mennesker med lavere utdanningsnivå enn sine foreldre i ferd med å øke. Det skjer selv om lønnsomheten ved å ha høyere utdanning i OECD-landene er større enn noen sinne, skriver University World News.

Rapporten analyserer utdanningssystemene i de 34 OECD-landene, i tillegg til Argentina, Brasil, Colombia, India, Indonesia, Kina , Latvia, Russland, Saudi Arabia og Sør-Afrika.

Tilbakegang i Europa

OECDs utdanningsdirektør Andreas Schleicher sier at økende ulikheter mellom mennesker er en av de største utfordringene for den industrialiserte delen av verden. Han sier også at utdanning ikke er den utjevnende faktoren man har håpet på.

– I enkelte land, som Finland, Korea og Russland, er det stor oppadgående mobilitet gjennom utdanning. Men ser vi til store deler av Europa og Nord-Amerika, er det noen som beveger seg oppover, men mange som faktisk beveger seg nedover i utdanning, sier Schleicher og viser spesielt til at det er den yngste generasjonen som har minst mobilitet.

Yngre ligger dårligst an

Ifølge Education at a Glance er andelen personer med lavere utdanningsnivå enn sine foreldre 9 prosent blant 55-64-åringer, 12 prosent blant 35-44-åringer og 16 prosent blant 25-34-åringer.

Samtidig har 42 prosent av de mellom 55 og 64 år tatt høyere utdanning enn sine foreldre, men det gjelder bare for 38 prosent av de mellom 35 og 44 år og 32 prosent for de mellom 25 og 34 år. 

– Det mest urovekkende er at det er de yngste, de som nylig er uteksaminert, som vil oppleve færrest muligheter til mobilitet i sine liv, sier Schleicher.