– Mister forskningstid
LUKK

- Mister forskningstid

Av Forskerforum

Publisert 18. april 2012 kl. 10:53

Høgskolen i Volda vil fjerne forskningstid for de ansatte. - Vi blir en annenrangs høyskole, frykter tillitsvalgte.

Fakta
<

 

De vitenskapelig ansatte ved Høgskolen i Volda er sterkt kritiske til et forslag om å fjerne retten til å forske, skriver Sunnmørsposten.

Forskerforbundets lokallag reagerer på forslaget som er fremmet av Forskningsutvalget ved høyskolen, og frykter at resultatet blir at Volda blir en annenrangs høyskole.

– Vi protesterer på et forslag fra Forskningsutvalget ved Høgskolen i Volda, som foreslår å redusere forskning og utvikling til fordel for undervisning. Isteden vil de at de faglige ansatte skal søke om individuelle ressurser til forsknings- og utviklingsarbeid, forklarer leder for Forskningsforbundet ved Høgskolen i Volda, Erling Sivertsen.

– Negativ sprial

– Det er sagt at vi skal få det bedre, men egentlig er det snakk om å avskaffe den individuelle retten til å forske, sier han.

Sivertsen sier at forsknings- og utviklingsarbeid er en del av premissene for å gjøre en god jobb når en er tilsatt på en høyskole. Ordning har eksistert siden slutten av 90-tallet

– De fleste bruker cirka 35 prosent av arbeidstiden til slikt arbeid. Hvis denne ordningen skal fjernes frykter vi det vil føre til en negativ spiral der resultatet blir utbrente forelesere, dårligere rekruttering av studenter og kvalifiserte fagfolk, noe som kan føre til enda dårligere økonomi for Høgskolen i Volda, sier Sivertsen.

– Vil ikke gi mindre tid

Bakgrunnen for det som nå skjer er at departementet sa opp særavtalen med Forskerforbundet, som har skapt ulike praksiser for tildeling av forskningstid ved ulike høyskoler og universiteter.

Leder i Forskningsutvalget, Marie Nedregotten Sørbø, sier til studentavisa Nærnett at konflikten bygger på en misforståelse. Hun er sikker på at forslaget vil styrke forskningsaktiviteten heller enn å svekke den.

– Det har aldri vært vår interesse eller intensjon å gi folk mindre forskningstid. Forskerforbundet har ikke forstått våre intensjoner. Vi har også hatt et informasjonsproblem, ikke all informasjonen har kommet ut tidlig nok. Når forskerforbundet har fått all informasjonen, tror vi de blir beroliget. Vi tenker i utgangspunktet ganske likt, sier hun.

Vil samle forskningstid

– Vi vil legge opp forskningen i bolker, slik at ikke tiden blir pulverisert og forsvinner. Det må være mulig å samle opp tid til en samlet periode. På den måten får vi mer ut av det. Forskningen må vi ha her på skolen, det er det som skiller oss fra en videregående skole. Vi leverer ikke bare kunnskap, vi skaper den, sier hun.

Men Sivertsen er ikke enig i Sørbøs beskrivelse. Han mener forskerforbundet, med sine 135 medlemmer, ikke har blitt tatt hensyn til i behandlingen.

– Som en fagforening må vi være solidariske med både de sterke og de svake. Denne søknadsordningen gjør at de som allerede er flinke til å skrive forskningsplaner blir bare flinkere, mens det derimot blir vanskeligere for de ferske. Da må vi protestere, sier han til Nærnett.

Den 26. april skal saken opp i høyskolestyret. Forskerforbundet har nå sendt ut et dokument til alle styremedlemmer, der de ber om at deler av forslaget strykes.