– Momsen må fjernes
LUKK
Annonse
Annonse

- Momsen må fjernes

Av Elin Havelin Rekdal

Publisert 30. september 2013 kl. 09:04

Kostnadene ved å arrangere forskningskonferanser i Norge, går ut over internasjonalisering og nettveksbygging, mener prorektor ved HiOA.

--momsen-m--fjernes


Trine Skei Grande mener det er uheldig med moms på forskningskonferanser.

Fakta
<

– Merverdiavgiften på forskningskonferanser bør fjernes, mener prorektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Frode Eika Sandnes.

Avgiften fordyrer norske forskningskonferanser med 25 prosent, hevder han. Dette gjør det vanskeligere for norske forskere å arrangere internasjonale konferanser og svekker muligheten til internasjonalisering og nettverksbygging. Det går igjen ut over kvaliteten på norske forskningsmiljø, mener han.

– Et rimelig tiltak

Merverdiavgiftsloven har unntak fra avgiften for undervisningstjenester og formidling. Unntaket burde også gjelde forskningskonferanser, mener Sandnes. Etter loven er all konferansevirksomhet avgiftspliktig.

– Det vil være et enkelt og rimelig tiltak. Slik kunne politikere og forskningstopper vise at de gjør noe for å forenkle forskernes hverdag. Momsen gir lav inntekt for staten, men vil gi en stor gevinst for forskerne hvis den fjernes. Da blir det én mindre barriere for å arrangere internasjonale konferanser, sier han.

– Momsen er vel ikke helt gjennomtenkt. Det er nok ikke ment at den skal ramme slik, og alle vet heller ikke om det, sier Sandnes.

Budsjettet ble redusert

Førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, Victoria Rosén, var nylig medarrangør på en internasjonal konferanse i språkvitenskap. Momsen skapte vanskeligheter.

– Vi fikk vite ganske sent at det var moms på konferansen. Da hadde vi allerede laget budsjett, uten å vite at 25 prosent av registreringsavgiften skulle gå til moms. Det har vært forvirrende og skapt merarbeid for organisasjonskomiteen, sier hun.

Hun mener det virker meningsløst at norske deltakere ikke betaler moms når utlendinger må. For nordmenn har råd til å betale norske priser, mens særlig deltakere fra land i finanskrise ikke har det, påpeker hun.

– Hvis vi skal opprettholde internasjonale kontakter og ha konferanser her, kan vi ikke la utlendinger betale full pris. Vi prøver alltid å finne måter å få ned utgiftene på, og fjerning av moms på forskningskonferanser må være et riktig tiltak, sier hun.

Som konferansearrangør i vår opplevde også professor Knut H. Sørensen ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier på NTNU momsen som et problem. Han forteller at det skapte ekstraarbeid og ekstrautgifter, men at de unngikk økt deltakeravgift takket være tilskudd og egeninnsats.

Han mener som Sandes at momsen ikke var ment å ramme slik.

– Bestemmelsen er merkelig, gitt at grunnforskning er fritatt moms. Det var nok ikke meningen at forskningskonferanser, som er en del av forskningen, skulle være momspliktig. Dette burde det ha vært ordnet opp i, sier han.

– Ikke et problem

Per Mangset ved Høgskolen i Telemark har arrangert mange konferanser, men han deler ikke erfaringene.

– Spørsmålet om moms har aldri vært oppe som et problem. Heller ikke kostnadsnivået i Norge har vært noe stort tema, selv om det har vært nevnt, sier Mangset, som er professor ved Institutt for kultur- og humanistiske fag.

Han mener økonomi er noe arrangører i alle land strever med, men at det regnes som lettere å arrangere konferanser i Norge fordi vi er så rike.

– Vanskelig å endre loven

Kunnskapsdepartementet opplyser at andre europeiske land også har moms, men satsene varierer. Sverige og Danmark har 25 prosent.

– Jeg er enig i at forskningskonferanser er viktige for internasjonalisering og faglig utvikling. Men så vidt jeg kjenner til, har heller ikke sammenliknbare land fritak for moms på forskningskonferanser, sier Kari Balke Øiseth, ekspedisjonssjef i Forskningsavdelingen.

Hun tror loven vil bli vanskelig å endre.

– Hvis det reelle problemet er et høyt norsk kostnadsnivå, samt plunder og heft knyttet til å følge momsregelverket, tror jeg det vil være vanskelig å få til et unntak i merverdiavgiftsloven, sier hun.

Venstres leder Trine Skei Grande mener at det er uheldig å ha moms på rene forskningskonferanser, fordi hun vil ha mer slik virksomhet. Men det er avgrensningsproblemer knyttet til et fritak.

– Dette må utredes og kvalitetssikres av Finansdepartementet. Vi vil derfor ta det med oss videre i vurderingen av hvordan vi kan bidra til enda mer forskningsintensivitet i Norge, uttaler hun.