Motstand mot universitetsplaner
LUKK

Motstand mot universitetsplaner

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 2. februar 2012 kl. 10:02

Høgskolen i Oslo og Akershus vil bli universitet fra 2014, men møter motstand fra studenter og storting.

Fakta
<

 

– Man kommer ikke nødvendigvis til himmelen som et svakt universitet kontra en sterk høyskole.

Det sier stortingsrepresentant og medlem av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen (Kuf) Henning Warloe (H) til studentavisa Universitas.

Studentene protesterer

Han deler bekymringene Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har fremmet den siste tiden. Studentparlamentet frykter at høyskolens planer om å bli universitet i 2014 vil føre til at grunnutdanningene vil bli skadelidende. Som nytt universitet kan ikke HiOA forvente annen finansiering enn som høyskole. Samtidig må høyskolen satse på doktorgradsutdanningene for å kvalifisere til universitetsstatus. Det frykter studentene skal gå ut over bachelorutdanningene.

– Slik vi ser det, har strategien vesentlige mangler, og den viser ikke i tilstrekkelig grad hvordan universitetsstatus vil komme grunnutdanningene til gode, sier studentparlamentsleder Liv-Kristin Korssjøen i en pressemelding.

Ap advarer

Leder i Kuf-komiteen Marianne Aasen (Ap) advarer også mot å tro at finansieringen blir bedret av å bli universitet.

– De vil ikke få endret finansiering lik den Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen får, og det må høyskolene være klar over, sier Aasen til avisa.

– De bør se til Stavanger, Bodø og Agder der de nå mener de får for få stipendiatstillinger og klager på for dårlig finansiering, legger hun til.

Kuf-melem Bente Thorsen fra Fremskrittspartiet er ikke begeistret for tanken på et nytt universitet i hovedstaden. Hun ønsker at høyskolene heller bør samarbeide med universitetene enn å bli universitet.

– Vi trenger både universiteter og høyskoler, og det er ingen grunn til å ha komplekser, sier hun.

– Kvalitet viktigst

Rektor ved HiOA Kari Toverud Jensen sier til Universitas at utspillet fra Studentparlamentet er alvorlig, men hun etterlyser også hva masterstudetnene og doktorgradsstipendiatene mener, siden parlamentet kun representerer bachelorstudentene.

– Å bli universitet var et av målene med sammenslåingen (mellom Høgskolen i Oslo og Høgskolen i Akershus red.anm.) og vi jobber med tilpassing. 2014 er foreløpig målet, men det kan endre seg. Vårt syn er at universitetsstatus ikke er målet i seg selv, kvalitet i utdanningen er viktigere, sier Jensen.

Hun sier at hun er klar over at finansieringen blir en utfordring, men at det ikke er relevant i diskusjonen om universitetsstatus fordi det vil være en utfordring uansett.

– Det å være universitet åpner dører for internasjonalt samarbeid innen både utdanning og forskning. I tillegg får man autonomi til selv å ta avgjørelser om etablering og nedlegging av utdanninger, legger hun til.