Nok en bok om gener. Hva er spesielt med denne?
LUKK

Nok en bok om gener. Hva er spesielt med denne?

Av Aasne Jordheim

Publisert 8. mars 2021 kl. 19:29

En imøtekommende og lettlest bok, som lover mer enn den holder.

I 1952 ble det mange anser som verdens viktigste bilde tatt, kalt Photo 51. Det viser et DNA-molekyl, og bildet dannet utgangspunkt for de ennå pågående forsøkene på å kartlegge DNA-ets oppbygning og struktur.

Fakta
May-Britt Five og Marit Rasmussen
Hvem er du? En røff guide til genenes verden
Spartacus, 2021
170 sider
Veil. pris: kr 349

«Livets universale språk hadde blitt oppdaget», skriver de to forfatterne og biologene May-Britt Five og Marit Rasmussen. De har kastet seg på trenden med å skrive lettfattelig om ting som foregår inni kroppen vår. Denne gangen handler det om gener – eller nok en gang handler det om gener, for det finnes jo allerede flere norske utgivelser (Dag O. Hessen/Thore Lie, Dag Undlien). Hva er spesielt med denne?

Gjennom oppdagelsen av DNA-molekylet kunne det endelig fastslås ikke bare at egenskaper går i arv, men også hvordan. Alt arvematerialet vårt, de over 20 000 genene (kartlagt gjennom samarbeidsprosjektet The Human Genome Project), finnes i DNA-et, og antakelig er det ingenting som bedre enn genene er i stand til å vise at vi, hver og en av oss, alltid både er oss selv og slekten. Det er livets lov, og den unnslipper man ikke. Nei, ennå er det slik, men en dag gjør vi kanskje bruk av ny teknologi, for å redigere inn eller ut gener etter eget forgodtbefinnende. Hvem vet? I hvert fall vil en innføringsbok om gener selvsagt også handle om mulighetene som ligger i genteknologien, og litt om farene.

Dette er en populærvitenskapelig bok reklameres det med, og populært nok starter den da med å stille spørsmålet «født sånn eller blitt sånn?». Den tegner i begynnelsen et bastant skille mellom arv og miljø, som heldigvis modifiseres etter hvert, når epigenetikken introduseres. Boka er særdeles lettlest, og den er full av metaforer. Vi blir introdusert for skolisser og kokebøker, rullekebab og flytting ved hjelp av venner. Alt for å gi en innføring om hva gener er, hvordan de virker og hvordan man har kommet frem til kunnskapen om dem. Mye er altså temmelig spenstig fortalt, og selv om det ikke står i presentasjonen, skjønner jeg at det er her det særegne ved denne boka ligger: Den retter seg mot en spesifikk målgruppe, nemlig folk som befinner seg midt oppi trender og som er opptatt av ting som tilbys på markedet, som for eksempel en gentest. Forfatterne har skrevet denne boka «for å vise hvorfor du bør tenke deg om» før du bestiller en gentest. Dette «duet» som forfatterne henvender seg til, er nok ennå temmelig ungt, en som fortsatt henter frem kunnskap de «husker fra skolen» og som ikke er ukjent med aktiviteten dumpster diving (å finne kassert mat fra butikkenes søppelkasser) – så, antakelig, folk i tjueårene.

Nå går den helt fint å lese for en betraktelig eldre anmelder også. Alt er enkelt og klart forklart, og jeg er med på det sprudlende humøret. Likevel er det noe som skurrer, og jeg tror det har med selve motivasjonen bak boka å gjøre. Den er ikke kraftfull nok til å holde for en hel bok, i hvert fall ikke så lenge forfatterne aldri kommer tilbake til den, slik som her. Dermed er det bare nok en introduksjonsbok vi får, siden spørsmålet om gentesting aldri bringes inn i noe større. Utgangspunktet for boka er en aktuell problematikk, men boka selv problematiserer lite. Alt det komplekse i forholdet mellom slekt og individ og alt det usikre knyttet til det å prøve å forstå hva liv er, får for eksempel svært liten plass, og det er med på at leseren i liten grad utfordres.

Hver måned anmelder Forskerforum bøker skrevet av forskere. Her finner du alle våre anmeldelser.