Norges yngste professor

Av Forskerforum

Publisert 25. april 2014

Han forble ikke Norges yngste førsteamanuensis lenge. Nå er Terje Lohndal (28) professor.

norges-yngste-professor


– Jeg er imponert, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim.

Fakta
  • Digitale, opne arkiv som blir drivne av forskingsinstitusjonane.
  • Tek permanent vare på forskingsartiklar, masteroppgåver, ph.d.-avhandlingar og anna forskingsmateriale som rapportar, loggar og konferanseinnlegg.
  • Forskingsmeldinga oppmodar til at all forsking som er offentleg finansiert, skal eigenarkiverast, uavhengig av korleis artikkelen er publisert.
  • Førebels er ein svært liten del av norsk forsking lagra i institusjonsarkiva.

– Jeg trodde ikke jeg skulle bli professor så tidlig, sier Terje Lohndal i en uttalelse fra NTNU.

Da den unge lingvisten ble ferdig med doktorgraden i 2012 ble han tilbudt en midlertidig forskerstilling ved Universitetet i Oslo. NTNU i Trondheim mente talentet hans var for bra til å gå glipp av, så de tilbød ham jobben som førsteamanuensis. Bare halvannet år senere har han kvalifisert seg til å bli professor i engelsk lingvistikk.

– Det var noen kolleger som mente at jeg burde søke fordi jeg har så mange publiserte artikler. De var overrasket over at jeg ikke var professor allerede. Så da søkte jeg, sier Lohndal.

Bare slått av Arne Næss

Lohndal var 27 år da han søkte – like gammel som da filosofen Arne Næss ble professor.

Lohndal beskrives som en uvanlig kapasitet for sitt fagfelt, med en enorm forskningsproduksjon på kort tid. Allerede som 21-åring publiserte han sin første artikkel. Da han begynte på bachelorstudiet hadde han lest hele pensum og under bachelorstudiene deltok han på kurs for doktorgradsstipendiater.

Under mastergradsstudiet uttalte professoren ved Universitetet i Oslo at det var ingen i Norge som hadde noe mer å lære han. Da dro Lohndal til USA for å ta doktorgraden sin der.

Stolt rektor

– Jeg var tidlig en bokorm, og leste alt jeg kom over av Anne Cath. Vestly og om Hardyguttene. Det var først da jeg fikk karakterer på skolen at jeg for alvor begynte å jobbe hardt med leksene. Det var gøy å se hvor god jeg kunne bli, sier Lohndal.

Rektor ved NTNU Gunnar Bovim sier at han er stolt over å ha Terje Lohndal som forsker ved sin institusjon.

– Jeg er veldig stolt av at Terje er en av våre forskere, og jeg er imponert over at han er så ambisiøs. Han har fulgt sin egen vei, og er et forbilde for andre både som forsker, formidler og foreleser, sier Bovim.