NTNU-ledelsen har lav tillit blant forskere

Av Forskerforum

Publisert 24. august 2015

Men Forskerforbundet vil ikke gå ut med tallene.

Fakta
  • Universitets- og høgskolerådet (UHR) er det viktigste samarbeidsorganet for norske universiteter og høyskoler.
  • Styret består av rektorer og direktører ved landets universiteter og høyskoler, samt representanter fra Norsk studentorganisasjon.

Før sommeren kom det fram at fagforeningen Teknas medlemmer på NTNU hadde lav tillit til ledelsen. Forskerforbundet fulgte opp med en tilsvarende undersøkelse, som har gitt tilsvarende resultater. Det forteller lokallagsleder Kristian Steinnes til Adresseavisen, men han vil ikke gå ut med konkrete tall.

– Medlemmene ble orientert og har ikke fått munnkurv. Heller tvert om. Men vi ville ikke profilere saken så sterkt som at vi ville gå til mediene med den etter at Teknas resultater var behørig presentert og rektor og ledelsen hadde tatt skikkelig tak i saken. Det ville ikke vært god folkeskikk. Forskerforbundet ønsker å være kritisk, men samtidig opptre konstruktivt, sier Steinnes til avisa.

Vil få ledelsen til å lytte

Undersøkelsen fra Tekna viste at 47 prosent manglet tillit til NTNU-ledelsen, mens over 60 prosent av respondentene var helt eller delvis mot fusjonen med Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Gjøvik.

Steinnes understreker overfor Universitetsavisa at undersøkelsen er gjennomført for å få kunnskap om medlemmenes holdninger, ikke for å lage mediesaker.

­– Undersøkelsen er en måte for organisasjonene å skaffe informasjon om hva medlemmene mener om en rekke saker. Det finnes meg bekjent ingen krav om at slike resultater skal sendes ut til media, noe vi heller ikke gjør med mindre det tjener saken. Vi er mer opptatt av at ledelsen lytter til oss enn antall medieoppslag, sier Steinnes.

– Rektor tok tak

Også Tekna-leder Øystein Risa sier til Universitetsavisa at ledelsens respons har vært det sentrale.

– Rektor tok umiddelbart tak i saken. Han kom frem til at det var en god idé å ta en runde på instituttene for å møte NTNU-befolkningen direkte. Dette ble en enorm runde, og at rektor prioriterte dette viser at saken ble tatt på stort alvor, sier Risa.

Rektor Gunnar Bovim sier til Adresseavisen at han ikke har lagt seg opp i om Forskerforbundet skal offentliggjøre undersøkelsen.

– Det er selvfølgelig legitimt at de tillitsvalgte spør sine medlemmer til råds. Jeg har ikke sett undersøkelsene, men er meddelt innholdet. De tilbakemeldingene tar jeg inn over meg, sier rektoren.