Ny koronavaksine skal være 90 prosent effektiv
Annonse
Annonse

Ny koronavaksine skal være 90 prosent effektiv

Av Jørgen Svarstad

Publisert 9. november 2020

De foreløpige resultatene tyder på at den nye vaksinen er like effektiv som vaksinen mot meslinger.

Det er den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer som har utviklet en covid-19-vaksine sammen med tyske BioNTech.

De to selskapene sier at vaksinen er 90 prosent effektiv i å hindre infeksjoner.

Annonse

Det er foreløpig sparsomt med detaljer fra de de kliniske testene som er offentliggjort. Dataene har nå blitt vurdert av et ekstern ekspertpanel.

Men Pfizer opplyser at analysene viser at vaksinen er mer enn 90 prosent effektiv i å forhindre covid 19-sykdommen blant frivillige deltakere i studien.

Hvis dette holder stand, betyr dette at tallene er like gode som for effektive barnevaksiner, for eksempel mot meslinger, skriver The New York Times.

Foreløpige resultater viser at pasientene beskyttet mot sykdommen syv dager etter den andre av to doser ble gitt, og 28 dager etter den første.

– De første resultatene fra våre fase 3-tester av covid-19-vaksinen gir tidlige indikasjoner på at vaksinen er i stand til å forhindre covid-19, heter det i en uttalelse fra Pfizer-sjef Albert Bourla.

– Vi er et stort steg nærmere å kunne gi mennesker verden rundt et sårt tiltrengt gjennombrudd for å få slutt på denne globale helsekrisen, sier han videre.

De foreløpige resultatene baserer seg kun på 94 infeksjoner som til nå er registrert blant 44.000 personer. Det er foreløpig ikke avdekket noen alvorlige bivirkninger.

Les også: