Omfavnet ofrene
LUKK
Annonse
Annonse

Omfavnet ofrene

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 9. august 2011 kl. 09:00

Ofre og etterlatte etter 22. juli ble minnet og hedret på Universitetet i Oslo mandag.

omfavnet-ofrene

Fakta
<

– Vi vil ta vare på skjønnheten, varmen, sang flere tusen fremmøtte på Universitetet i Oslos minnemarkering. (Foto: Aksel Kjær Vidnes)

Kort tid før klokken 12 mandag 8. august lå Frederikkeplassen øde på et tilsynelatende ferietomt Blindern. Men folk kom, i tusentall. På få minutter fylte studenter og ansatte plassen til randen. De ønsket å være sammen og høre appeller og korsang for de mange omkomne og skadete i regjeringskvartalet og på Utøya. Blant dem en av universitetets egne studenter, fire tidligere studenter og to kommende studenter, fortalte rektor Ole Petter Ottersen i sin tale.

– Alle er berørt

– Alle er vi berørt, alle føler vi sorg, alle har vi behov for å vise omsorg, sa Ottersen.

Han hyllet den avdøde studenten og politikeren Håvard Vederhus og takket universitetets forskere for sin innsats i norsk offentlighet i tiden etter hendelsene. Han trakk også frem et godt utdanningssystem som forsvaret for et godt demokrati.

Etter apeller av studentparlamentsleder Stian Skaalbones, leder av Blindern AUF Emil Stoltenberg og universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe stemte hele plassen i under fremføringen av "Til ungdommen".

Føler ansvar

– Jeg føler et stort ansvar for å se på hvordan vårt utdanningssystem kan fange opp og møte meninger før de avler hat og vold. Som institusjon er vi nødt til tenke igjennom om vi kan danne et enda sterkere sikkerhetsnett basert på solid kompetanse og verdier. Dette som har skjedd virvler opp en del refleksjon, sier Ottersen til Forskerforum.no etter markeringen.

– Hvordan har du som rektor opplevd å miste studenter i denne hendelsen?

– Dette har fylt tankene mine siden 22. juli. Det er helt uforståelig at dette rammer unge mennesker. Det eneste de har gjort er å engasjere seg. Samtidig ser vi at dette fellesskapet som han prøver å ødelegge blir sterkere.

Vil formidle kunnskap

Ottersen forteller at universitetets førsteprioritet i dagene som har gått etter terrorangrepet har vært å ivareta ansatte og studenter. Universitetet har i tiden etter 22. juli også åpnet universitetets aula for fremlegging av kondolanseprotokoll og vil videre invitere til en åpen forelesningsserie der spørsmål i forbindelse med terrorhandlingene vil belyses og diskuteres.

– Hvordan tror du forskningsmiljøene ved UiO vil påvirkes av det som har skjedd?

– Vi har allerede sterke forskningsmiljøer innen de temaene som berøres. Vi har forskere som jobber med terror og ekstremisme, vold og psykisk helse. Jeg tror at det som vil endre seg er at det vil bli større interesse for disse temaene og lettere å formidle forskning. Mange av disse forskerne vil også bli trukket frem i forelesningene vi vil holde fremover.
 

Flere tusen var samlet på Frederikkeplassen for å minnes ofrene.