Omstillingsavtale for NTNU i havn
LUKK

Omstillingsavtale for NTNU i havn

Av Forskerforum

Publisert 16. november 2015 kl. 09:39

Ledelse og tillitsvalgte har signert omstillingsavtalen som sikrer at ingen blir oppsagt i fusjonsprosessen.

Fakta
<

– Det betyr utrolig mye at vi nå klarer å sikre trygghet og forutsigbarhet. Det er veldig viktig for den enkelte å vite at man skal plasseres inn i organisasjonskartet som nå tegnes. Det er ikke selvsagt at ansatte sikres en slik avtale i en slik prosess. Det sier Øystein Risa til Universitetsavisa. Han er øverste felles tillitsvalgte for alle fagforeningene hos alle lærestedene som skal fusjonere med NTNU fra 2016.

Fredag 13. november signerte representanter for fagforeningene og rektor ved NTNU Gunnar Bovim.

Historisk prosess

Avtalen sikrer at ingen ansatte skal bli sagt opp og at ingen må flytte på grunn av fusjonsprosessen. Avtalens varighet er fra 1. januar 2016 til 1. august 2017, når fusjonsprosessen skal være over. Da skal Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Gjøvik ha blitt en del av NTNU.

– Nå vil jeg ønske oss alle lykke til med arbeidet som ligger foran oss. Vi er inne i en historisk prosess. Dette blir en fantastisk kraftfull organisasjon, og vi skal alle være stolte av å være med på dette, sa Bovim da han signerte dokumentet.

Gry Eva Alterskjær, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet sier til Universitetsavisa hun er glad for å ha fått i havn en avtale som sikrer de ansatte mot oppsigelser og krav om geografisk flytting. Samtidig er avtalen av begrenset varighet.

Bekymring for nye omorganiseringer

– Selvsagt er vi opptatt av hva som skal skje etterpå, når fusjonen har landet og vi skal tilbake i en normalsituasjon. Det er klart det ligger en bekymring for at det kan komme nye omorganiseringer rett i etterkant av at avtalen er utløpt. Det kan jo skje, dersom man finner at omstillingene ikke har gitt ønskede resultater, sier Alterskjær.

Rektor Gunnar Bovim sier han overhode ikke ser for seg at oppsigelser kan bli noe verktøy, heller ikke etter utløpsdatoen.

– Det blir en stor organisasjon. Der det blir ledige stillinger kan vi omdisponere. Dette vil vi få til over tid. Vi har både en universitets- og høgskolelov og en tjenestemannslov å forholde oss til, det er ikke noe forhandlingsmonn der, sier Bovim.