Problematisk nivådeling
LUKK

LESERINNLEGG:

Problematisk nivådeling

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 13. september 2011 kl. 11:18

Av Erik Mønness, førsteamanuensis og FoU-leder, Høgskolen i Hedmark

Fakta
<

 

Vitenskapelig publisering: Noe tilfeldig begynte jeg å analysere om det er noen sammenheng mellom ISI sin «Impact Factor» (og femårs Impact Factor) og den norske nivådelingen, som gir økonomiske utslag for institusjonene.

Jeg har sammenliknet søkeordene «FOREST» og «NURSING», på henholdsvis NSD (Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste) Publiseringskanaler og ISI Journal Citation Reports (tatt ut i mai 2011). Det er en forskjell ved at på NSD må søkeordet være del av tittel, mens på ISI er tidsskriftene klassifisert, så en trenger ikke treffe helt sammenfallende grupper.

Fra NSD Publiseringskanaler finner en følgende:

FOREST har null tidsskrift på nivå 2 av 48, mens NURSING har 10 av 130. Søker en på temaene i ISI, finner en 72 tidsskrift under NURSING og 46 under FOREST. Impact Factor 2009 fordeler seg som vist i figuren. For NURSING har jeg lagt inn hvor de 10 nivå 2-tidsskriftene cirka befinner seg.

Bildet blir omtrent det samme dersom en nytter femårs Impact Factor. Med utgangspunkt i Impact Factor er det ganske forskjellig hva som gir økonomisk uttelling og prestisje i Norge. Nå er det vel slik at Impact Factor ikke er noe perfekt mål, men det er heller ikke den norske nivådelingen og måten den fastsettes på. Men en kunne forvente en bedre samvariasjon enn hva disse eksemplene viser. Hvordan det er innen andre fagfelt, vet jeg ikke. Kanskje mangler det et grep på overfaglig nivå. Problemet er at det har store økonomiske utslag, og at det knytter seg stor prestisje til å skrive i nivå 2-tidsskrift.