Regjeringen letter på koronatiltakene: – Nå er det studentenes tur
Annonse

Regjeringen letter på koronatiltakene: – Nå er det studentenes tur

Av Lina Christensen

Publisert 19. februar 2021

Studenter kan være fysisk til stede på studiestedet, men større forelesninger og sammenkomster bør fortsatt unngås.

– Nå er det studentenes tur, sier forsknings- og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim (H).

På en pressekonferanse fredag la regjeringen fram nye smitteverntiltak. Den nye nasjonale anbefalingen er at studenter kan være fysisk til stede ved universiteter, høyskoler og fagskoler. Større forelesninger og sammenkomster bør fortsatt unngås.

Annonse

– Det ble en tung start på 2021 med muterte virusvarianter og nye nedstengninger. Derfor er jeg veldig glad for at smittesituasjonen tillater oss å åpne mer opp for at studenter kan få fysisk undervisning, sitte på lesesalen og møtes i mindre grupper. Det må selvfølgelig skje med strenge smitteverntiltak, men jeg er overbevist om at dette vil være en stor lettelse for mange, sier Asheim i en pressemelding.

Færre restriksjoner

Regjeringen gjør også endringer i kapittel 5A-5D i Covid-19-forskriften som regulerer de forsterkede smitteverntiltakene i enkeltkommuner. Antallet tiltaksnivåer reduseres til tre og det gjøres lettelser for studenter i de to laveste nivåene.

Studenter som bor i kommuner omfattet av 5B vil nå kunne bruke bibliotek og lesesaler, og i 5C vil regjeringen nå tillate undervisning i grupper med inntil 10 personer. I det strengeste tiltaksnivået 5A vil alt fremdeles være stengt.

For øyeblikket er Eidfjord og Voss omfattet av 5B, mens Bergen og Kvam er omfattet av 5C.

– Vi må ta høyde for at det kommer lokale smitteutbrudd også utover våren. Med de endringene vi gjør nå vil studentene har mer tilgang på campus hvis det skulle skje sammenlignet med det de har hatt frem til nå. Det betyr at tiltaksbyrden for studenter blir mindre. Men dette betyr ikke at det ikke kan komme nye innstramminger, fordi vi må hele tiden ta høyde for smittesituasjonen, sier Asheim.

Dette er de nye endringene:

  • Studenter kan være fysisk til stede ved undervisning på universiteter, høyskoler og fagskoler.
  • Åpning av campus inkluderer også tilgang til lesesaler og bibliotek med smitteverntiltak.
  • Større forelesninger og sammenkomster bør unngås. Undervisning i mindre grupper kan enklere organiseres på en smittevernfaglig forsvarlig måte og dermed gjennomføres.

Kommuner med utbrudd i kapittel 5B og 5C i Covid 19-forskriften:

  • For universiteter, høyskoler og fagskoler kan lesesaler og biblioteker holdes åpent
  • Unntaket for tilgang til lokalene for ferdighetstrening som ikke kan gjennomføres digitalt når det er nødvendig for å opprettholde progresjon i studiet videreføres
  • Undervisning i grupper med inntil 10 personer tillates i kapittel 5C.

Les også: