Regjeringen sier nei til fysisk undervisning: – Burde vært mulig å forutse tidligere enn kvelden før
LUKK
Annonse
Annonse

Regjeringen sier nei til fysisk undervisning: – Burde vært mulig å forutse tidligere enn kvelden før

Av Jørgen Svarstad

Publisert 3. januar 2021

Rett før midnatt lørdag kunngjorde regjeringen at det ikke blir undervisning på campus for studenter før 18.januar.

«Regjeringen har, basert på råd fra helsemyndighetene, besluttet at all undervisning ved fagskoler, høyskoler og universiteter gjøres digital frem til 18.januar.»

Det skrev Kunnskapsdepartementet i en pressemelding som gikk ut en time før midnatt lørdag 3. januar.

Annonse

Det er nok mange studenter som hadde kjøpt fly- eller togbilletter til dagen etter. Det hadde de altså ikke trengt.

Flere ledere på universiteter og høyskoler reagerer på avgjørelsen, og på at den kommer så sent.

Jon Magnussen, som er prodekan for utdanning ved NTNU, skriver i en Twitter-melding:

Jon Magnussen. Foto: NTNU

«Ingen stor tilhenger av etterpåklokskap, men dette burde faktisk vært mulig å forutse og varsle tidligere enn kl 2300 kvelden før titusener av studenter hadde planlagt retur til studiested.»

– Sterkt kritikkverdig

Til Khrono sier rektor Anne Husebekk ved Universitetet i Tromsø at hun synes informasjonen som regjeringen gikk ut med var «veldig spesiell».

– Det er sterkt kritikkverdig, og jeg likte det ikke. Vi forventer mer enn dette. Så langt ut i pandemien forventer vi litt mer av regjeringen enn det vi gjorde i mars i fjor, sier Husebekk til Khrono søndag.

Rektor ved Høgskolen i Østfold Lars-Petter Jelsness-Jørgensen er heller ikke imponert.

– Jeg må si at jeg er veldig overrasket. Vi måtte kaste oss rundt seint lørdag kveld, med telefonmøte. Kommunikasjonsfolkene hos oss satt til kl 02-03 for å få ut informasjon til studentene i løpet av natta, sier Jelsness-Jørgensen til Khrono søndag, dagen før semesterstart.

Henrik Asheim: – For å dempe smittetrykket

I pressemeldingen sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H):

– Målet med å forskyve den fysiske oppstarten er å dempe smittetrykket. Det betyr at de som ønsker og har anledning kan bli igjen der de har vært gjennom juleferien og unngå å sette seg på fly, tog eller buss for å reise tilbake til studiestedet

Han fortsetter:

– Vi har vært forberedt på at smittesituasjonen gjorde at alle måtte gå over til digital undervisning også dette semesteret. Vi nærmer oss ett helt år med mye tid alene på studenthybelen, karanteneperioder og lite sosial kontakt. Jeg vet det er vanskelig for mange, og min tydelige beskjed til alle rektorene er at de må følge opp studentene sine og lage alternative faglige møteplasser.  Vi må alle sammen ta vare på hverandre.