Det nasjonale forbudet skal gjelde på alle nivåer og gjennom hele utdanningsløpet,

– Vi ønsker ikke ansiktsdekkende plagg i barnehager, skoler eller universiteter. Plaggene hindrer god kommunikasjon som er avgjørende for at elever og studenter skal kunne lære godt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding.

Lovforslaget ble lagt fram av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og fungerende integrerings- og innvandringsminister Per Sandberg (Frp) mandag formiddag.

Det nasjonale forbudet skal gjelde på alle nivåer og gjennom hele utdanningsløpet, barnehage og skole og helt opp til universiteter og høyskoler. Målet er større åpenhet og å fremme kommunikasjon. Ifølge Isaksen er utdanningssystemet en spesiell arena der det er ekstra at viktig elever og lærere kan se hverandres ansikt.

Forbudet, som nå sendes ut på høring,  skal gjelde både elever og ansatte.

Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus gikk hardt ut mot totalforbud i fjor høst. Han mener det er et anti-integreringstiltak, og etterlyser forskning som viser at et forbud er nødvendig, skriver Khrono.  Heller ikke Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen, er enig i et forbud.

Rice viser til at det ved HiOA er mulig  for enkelte programmer å forby niqab hvis det er begrunnet i aspekter av den gjeldende profesjonen.

— Den tilnærminga har vært tilstrekkelig, og dermed tar jeg en “if it ain’t broke, don’t fix it”- tilnærming, sier han i en kommentar til lovforslaget.

Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, ser at en del heldekkende anskitsplagg kan være krevende i utdanningssektoren , men ønsker ikke noe forbud.

— Vi er best i stand til å regulere dette selv, og det burde vi fortsette å få lov til, sier Olsen til Khrono.

Noen har vedtatt forbud allerede, for eksempel Høgskolen i Østfold.