Rektorer ber om at studenter prioriteres i vaksinekøen: – Jeg er sterkt bekymret
Annonse

Rektorer ber om at studenter prioriteres i vaksinekøen: – Jeg er sterkt bekymret

Av Jørgen Svarstad

Publisert 3. mai 2021

Rektorer ved flere universiteter og høyskoler i Norge ber om at studenter prioriteres i vaksinekøen. –Inntil videre prioriterer vi etter høy alder og sykdom, svarer Folkehelseinstituttet.

 Rektorene ved Universitetet i Bergen, Høyskolen Kristiania og Universitetet i Tromsø tar til orde for at at studenter skal bli prioritert i vaksinekøen, skriver VG.

Nylig kom en undersøkelse som sa at nesten halvparten av norske studenter opplever alvorlige psykiske plager.

Annonse

– Dette er en innstendig bønn fra en rektor om at det vurderes om man kan prioritere ungdommen, sier rektor ved Universitetet i Bergen (UiB) Margareth Hagen.

– Jeg er sterkt bekymret fordi de vi tar imot har betalt en høy pris allerede, gjennom det siste året på videregående skole. Det er noe som tærer på psyken, læringsgleden og læringsevnen til studentene, sier Hagen.

Hun sier at hun har respekt for fagfolket, men at hun håper de kan vurdere sterkt at personer mellom 18 og 29 år kan få komme først av friske voksne.

– Studentene fortjener vår hjelp

– Nå må studentene bli prioritert i vaksinekøen. Mange kommer ​ved studiestart til høsten rett fra videregående og til en ny by for første gang. Studentene fortjener vår hjelp og støtte til å få en så normal studiehverdag som mulig, sier fungerende rektor ved Høyskolen Kristiania, Christen Krogh.

– Ensomhet, søvnvansker og psykiske problemer – flere enn før pandemien. Det aller tristeste er at flere studenter har selvmordstanker og bedriver selvskading, sier rektor Anne Husebekk ved Universitetet i Tromsø.

VG spør om hun tror prioritering av studenter i vaksinekøen kan være en løsning.

– Det kan være en god idé. Vaksinasjonsprogrammet blir ikke bestemt lokalt, sier Husebekk.

Rektorene ved Oslomet, Universitetet i Oslo, NTNU og BI ønsker ikke å uttale seg om hvorvidt studenter skal prioriteres i vaksinekøen.

Overlege i FHI, Preben Aavitsland, svarer at deres mandat er å bruke vaksinasjon til å redde liv og helse.

– Derfor prioriterer vi inntil videre etter høy alder og sykdom, sier han til VG.

– Har dere vurdert å sette studenter før andre friske voksne?

– Vi holder nå på å vurdere rekkefølgen etter at alle over 45 år er vaksinert. Vi håper jo at vi i juli vil ha så mange doser at vi kan vaksinere alle i alderen 18–44 i løpet av få uker slik at rekkefølgen blir mindre viktig.

Les også: