Annonse
Holbergprisen 980x150
Annonse
Holbergprisen mobil

Kjell Inge Røkkes Rev Ocean:

Røkke skal bruke 4,2 milliarder på verdens største havforskningsskip

Av Jørgen Svarstad

Publisert 30. oktober 2018

Forskningsskipet Rev Ocean er under bygging i Romania. Forskere skal kunne bruke det gratis.

Det var Nina Jensen, administrerende direktør i Røkke-eide Rev Ocean, som kom med nye opplysninger om Røkkes forskningsskip på havkonferansen Our Ocean i Bali.
– Røkke har bygget mye av sin formue fra havet, og det er naturlig for ham å velge havhelse som sitt filantropiske mål, sa Jensen ifølge en pressemelding.
Skipet er under bygging i Romania. Forskere skal kunne bruke båten gratis, og det er ansatte i Rev Ocean og deres rådgivere som velger ut prosjekter.

Røkke og Rev Ocean skal bruke 500 millioner dollar, altså 4,2 milliarder norske kroner, i havsatsingen. Det skal dekke bygging av fartøyet, samt tre års drift. Skipet skal være i drift i 2021.

Det var i mai i fjor det ble kjent at Røkke ville bygge et skip for forskning. Skipet skulle dessuten kunne ta opp plastsøppel og brenne det om bord uten giftige utslipp.

Aftenposten meldte da at utstyret på skipet skulle kunne foreta målinger både i atmosfæren og i havet, ned til 6000 meters dyp. Man kan til og med ta prøver 20 meter under havbunnen på slike dyp. Røkke vil ikke tjene penger på prosjektet.

– Jeg vil gi tilbake til samfunnet brorparten av det jeg har tjent. Dette skipet er en del av det, sa han i et intervju med avisen.

I tillegg til at Røkke skal bygge forskningsskip, ble det tidligere denne måneden kjent at han har planer om en 60 etasjer høy skyskraper på Fornebu. «Det store blå», som bygget skal hete, skal etter planen være hovedkvarter for World Ocean Headquarters, et verdensledende havsenter. Det skal etter planen blant annet huse norske og internasjonale forskere, byråkrater, gründere, bedrifter og ikke-statlige organisasjoner, ledet av Nina Jensen. Planene om en nesten 200 meter høy skyskraper på Fornebu har møtt mye motstand, blant annet av naboene. Bærum kommune må gi sin velsignelse hvis skyskraperen skal realiseres.

  • Les også: