- Russiske forskere isoleres

Av Forskerforum

Publisert 20. mai 2015

Russland har ikke råd til å betale tilgang til vitenskapelige tidsskrifter.

Fakta
  • Bologna-erklæringen ble undertegnet i 1999 av 29 av Europas utdanningsministre.
  • Den skal gjøre europeisk høyere utdanning mer konkurransedyktig, sammenlignbar og attraktiv.
  • I år ble Hviterussland opptatt som det 48. landet.
  • Neste ministermøte er i 2018.
 

Russiske forskningsmiljøer har mistet tilgangen til viktige vitenskapelige tidsskrifter, skriver University World News. Årsaken er staten ikke har betalt abonnementet på vestlige tidsskrifter etter økonomiske problemer som følge av Ukraina-krisen. Foreløpig er det publikasjoner fra forlaget Springer som er stanset, men også utgivelser fra forlaget Elsevier kan bli rammet.

Mangler betaling

Det er et statlig organ som betaler for tilgangen til abonnementene, som inkluderer flere tusen vitenskapelige tidsskrift. Ifølge direktøren for Springer i Russland, Matthias Aicher, har forlaget utestående betaling fra den russiske staten på rundt 7,5 millioner kroner for 2014. Springer sier at de har utsatt betalingen flere ganger, men valgte til slutt å stenge tilgangen.

Leder av det russiske vitenskapsakademiet, Vladimir Fortov, sier til University World News at situasjonen er svært alvorlig for forskningsmiljøet i landet.

Isoleres

– Takket være disse tidsskriftene er russiske forskere opplyste om den siste utviklingen og internasjonale forskningen. Videre manglende abonnement vil innebære at russiske forskere vil bli isolert fra internasjonal forskning, sier Fortov.

Han setter nå sin litt til at de nasjonale myndighetene skal løse problemet. Summen for inneværende år skal være satt til rundt 27 millioner kroner.

– Russlands budsjett har ikke tilgjengelige midler for dette på nåværende tidspunkt, sier Alexander Hlunov, styremedlem ved den russiske rådet for grunnforskning, som står for innkjøp av abonnementene.

– Men hvis det kommer en økning i de føderale forskningsbudsjettene kan denne beslutningen bli omgjort, sier han.