Science: Historisk bølge av forskere går til politikken

Av Julia Loge

Publisert 23. februar 2018

Minst 60 forskere kjemper om en plass i kongressen i USA. De aller fleste stiller til valg for Demokratene og har blitt engasjert av det ser som anti-vitenskapelig retorikk.

Tallene kommer fra 314 Action, en lobbygruppe i Washington D.C. som jobber for å få flere forskere fra realfag, teknologi, ingeniørfag og matematikk til å engasjere seg i politikk.

For de aller fleste er det første gang de søker seg mot politikk på nasjonalt nivå, skeiver Science. Ifølge lobbygruppen er det også rundt 200 med denne fagbakgrunnen som kjemper om ulike verv på delstatsnivå.

Uerfarne med valgkamp

Science påpeker at selv om mange kan bli imponert over den faglige tyngden til forskerne, er det sjelden det blir avgjørende i stemmelokalet, og de aller fleste av forskerne har lite erfaring med valgkamp. Ifølge tidsskriftet må kandidatene regne med å bruke rundt fire millioner dollar på valgkamp, og for mange er den type pengeinnsamling nytt.

De første forskernes skal i ilden når Texas har primærvalg 6. mars, og deretter fortsetter primærvalgene fram til september, før valgdagen 6. november.

Etterdønning av March for science

I de første dagene etter innsettelsen begynte president Donald Trump og hans administrasjon å slette forskningsrapporter og data om klimaforandringer fra statlige nettsider, samtidig som statlig ansatte forskere ble ilagt munnkurv.

Det førte til at forskere verden over tok til gatene 22. april i fjor i demonstrasjonen «March for Science».

I det første budsjettet Trump la fram for kongressen foreslo han kutt på 80 milliarder kroner til National institute of health (NIH), Environmental Protection Agency (EPA) og energidepartementets forskningsprogrammer.

  • Les mer:
  • Les mer om hvordan forskere i USA reagerer på Trump: