Skal gi flere plass
LUKK
Annonse
Annonse

Forfulgte forskere:

Skal gi flere plass

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 10. mai 2012 kl. 09:35

Flere norske universiteter forplikter seg til å ta imot forfulgte forskere.

skal-gi-flere-plass


– Dette er ikke u-hjelp, men solidaritet med våre kollegaer, sier avdelingsdirektør ved Universitetet i Agder Karen-Lise Scheie Knudsen. Foto: UiA

Fakta
<

 

– Dette er i kjernen av verdigrunnlaget for det vi driver med.

Avdelingsdirektør Karen-Lise Scheie Knudsen ved Universitetet i Agder (UiA) er fornøyd med at universitetet blir det andre i landet til å invitere en forfulgt forsker til arbeidsopphold. Forskerforum intervjuet i forrige nummer den eneste forskeren som har opphold i Norge gjennom det internasjonale Scholars at Risk-nettverket (SAR). Universitetet i Oslo har så langt vært alene om å tilby et slikt opphold.

– Vi har vært medlem i et par år og har brukt litt tid på å finne ut av hvordan vi skal arbeide med dette. Styret har bevilget midler til å invitere en forsker. Vi har nå tilbudt en forsker som kommer fra et konfliktområde stilling i et år, forteller Knudsen.

Flere med

I slutten av april holdt SAR Norge medlemsmøte ved Universitetet i Stavanger. Den norske grenen av nettverket inkluderer fra og med i år samtlige universiteter og en rekke høyskoler. På medlemsmøtet meldte flere at de nå vil ta inn forskere. Universitetet i Stavanger har vedtatt midler fra høsten 2013.

– Vi vil ta imot en person hvert tredje år fremover. Det blir en ordinær ansettelse av en midlertidig vitenskapelig stilling, forteller personaldirektør Halfdan Hagen.

Også ved Universitetet i Tromsø, som er landets ferskeste medlem fra og med i år, er det foreslått å sette av midler til en SAR-forsker.

Ikke u-hjelp

– At dette arbeidet nå begynner å materialisere seg, er en veldig gledelig utvikling, sier koordinator for SAR Norge Ragnhild Øien Guldvog ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun forteller at et viktig arbeid for nettverket i tiden fremover blir å skaffe støtte til å ta imot flere.

– Det kreves ganske mye av institusjoner som tar imot en forsker, blant annet fordi det vil medføre kostnader. Det kan derfor være et vel stort løft for mindre institusjoner. Det er en prioritert oppgave for SAR Norge å bistå medlemmene i dette arbeidet, og å påvirke myndigheter og sentrale finansierende organisasjoner i Norge til å være med og gi sin støtte, også i form av midler.

For Knudsen ved UiA er det viktig å understreke at universitetet får noe igjen fra ordningen.

– Det er solidaritet med våre kollegaer, men dette er ikke u-hjelp. Det er noe vi kan få faglig igjen for, akkurat som når vi tar inn en gjesteforsker eller gjesteforeleser, sier hun.