Slik ble lønnsveksten i 2012
LUKK

Slik ble lønnsveksten i 2012

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 19. februar 2013 kl. 10:19

Statsansatte fikk like høy lønnsvekst som industriansatte. - Lønnsforskjellen er fortsatt for stor, mener Forskerforbundet.

slik-ble-l-nnsveksten-i-2012


– Vi må fortsatt redusere gapet mellom offentlig og privat sektor, sier leder av Forskerforbundet Petter Aaslestad.

slik-ble-l-nnsveksten-i-2012


– Dette viser hvorfor det var riktig av Unio å stå hardt på i 2012-oppgjøret, sier Unio-leder Anders Folkestad.

– Rapporten fra Teknisk beregningsutvalg viser at fjorårets lønnsvekst i staten er den samme som i industrien. Vi er tilfredse med at ansatte i staten holder tritt med lønnsutviklingen i industrien, men forskjellen i lønnsnivået er fortsatt for stort, sier leder av Forskerforbundet Petter Aaslestad til Forskerforum.no.

Teknisk beregningsutvalg (TBU) la i går frem tall for lønnsveksten fra 2011 til 2012. Oversikten som danner grunnlaget for årets lønnsoppgjør, viser en gjennomsnittlig lønnsøkning på 4 prosent for både statsansatte, kommuneansatte og industriansatte i NHO-bedrifter. Lønnsveksten i varehandelen var på 3,3 prosent, mens ansatte i finanstjenester fikk en lønnsvekst på 3 prosent.Helseforetakene hadde en lønnsvekst på rundt 3,75 prosent.

Totalt har lønnsveksten fra 2007 til 2012 vært på 26,1 prosent for de statsansatte, kun slått av industrifunskjonærer med 26,2 prosent. Industriarbeidere har hatt en lønnsvekst de siste fem årene på 23,5 prosent, mens kommuneansatte har hatt en vekst på 25,5 prosent, ansatte i helseforetakene har hatt en vekst på 24,9 prosent, finansansatte 25,4 prosent og ansatte i varehandelen 17,8 prosent.

– Har kjempet hardt

I hovedorganisasjonen Unio, som Forskerforbundet er tilknyttet, sier leder Anders Folkestad seg delvis fornøyd med utviklingen.

– I prosent ble lønnsutviklingen for stat og kommune den samme som for privat sektor. Det har vi kjempet hardt for. Vi er fornøyd med at mange av våre medlemmer holder tritt med industrifunksjonærenes lønnsutvikling, men det er likevel fortsatt slik at industrifunksjonærene i lønnsnivå rykker fra, sier Folkestad på Unios nettsider.

Han mener det er interessant hvor lik lønnsutviklingen er for arbeidere og funksjonærer i industrien.

– Det er overraskende at arbeiderne og funksjonærene kommer ut med samme prosentvise lønnsvekst. Det har ikke skjedd før så langt jeg kan huske. Men det finnes sikkert en forklaring på dette som ikke går fram av denne rapporten, sier Folkestad.

– Må redusere lønnsgapet

– Jeg merker meg for øvrig at funksjonærene i NHO-området, som er bredere enn bare industrifunksjonærene, fikk en lønnsvekst på 4 ¼ prosent. Det er som ventet, og viser hvorfor det var riktig av Unio å stå hardt på i 2012-oppgjøret, sier Folkestad.

Til tross for at de statsansatte, som er Forskerforbundets største medlemsgruppe, har hatt forholdsvis god lønnsutvikling, mener Aaslestad at det er noe som gjenstår. Han mener  lønnsgapet mellom offentlig og privat sektor fortsatt er for stort.

– Det er viktig å redusere lønnsgapet mellom offentlig og privat sektor, slik at det er attraktivt for nyutdannede kandidater å velge en karriere i det offentlige, sier Aaslestad.

Knapp ramme i 2013

Samtidig advarer han om at det kan bli små midler til fordeling i lønnsoppgjøret 2013. Overhenget fra 2012 er beregnet til å bli over 2 prosent for statsansatte. Overhenget er forskjellen mellom det lønnsnivået man har ved utgangen av et år og gjennomsnittslønnen det samme kalenderåret. Siden lønnsveksten beregnes fra gjennomsnittslønn til gjennomsnittslønn, får man en ettervirkning av fjorårets lønnsoppgjør i  det inneværende året. Det betyr at statsansatte vil få en automatisk lønnsvekst på over 2 prosent selv om de får null i årets oppgjør. Dermed er det ikke så mange prosentene igjen å forhandle om.

– Det rapporten videre viser, er at vi har et høyt overheng med oss fra oppgjøret i 2012. Dette innebærer at det vil være en knapp ramme til fordeling i dette oppgjøret, og som gjør det nødvendig å ha klare prioriteringer med oss inn i oppgjøret, sier Aaslestad.