Frank Aarebrot er død
LUKK

Frank Aarebrot er død

Av Jørgen Svarstad

Publisert 10. september 2017 kl. 13:17

Professor Frank Aarebrot døde lørdag kveld. – Det var aldri kjedelig, aldri forutsigbart. Han fikk politikk og historie til å være medrivende, sier Erna Solberg.

Professor Frank Aarebrot døde lørdag kveld etter kort tids sykepleie. Han ble 70 år gammel.
– Pappa har holdt sin siste forelesning, skriver Aarebrots barn på hans Facebook-side.
Han døde på Haukeland universitetssykehus, og etterlater seg kone og to barn.
– Han døde stille og rolig med oss rundt seg. Selv om rommet han etterlater seg ikke kan fylles for oss, så gir det oss glede at han kunne gjøre det han elsket helt til det siste, skriver familien.
Frank Aarebrot, som var professor emeritus i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, ble hasteoperert for hjerteinfarkt etter at han følte seg dårlig etter en tur hjem fra England mandag, ifølge NTB.
Han holdt sin siste formelle forelesning ved Universitetet i Bergen i april 2017.

Erna Solberg: – Veldig trist

Det har strømmet på med kondolanser og varme meldinger.
– Det var veldig trist å få nyheten om at Frank Aarebrot er død. Mine tanker går til hans familie og venner, sier statsminister Erna Solberg i en melding til NTB.
Hun hadde Aarebrot som foreleser da hun studerte i Bergen.
– Det var aldri kjedelig, aldri forutsigbart. Han fikk politikk og historie til å være medrivende. Og han har inspirert et uendelig antall studenter. Frank hadde alltid tid og var alltid klar for en diskusjon. Det var en stor gave til oss alle, sier Solberg.
Hun roser også Aarebrot for de offentlige analysene av norsk og internasjonal politikk, og særlig valg.
– Frank Aarebrot var rett og slett viktig for demokratiet vårt fordi han ga oss kunnskap og skapte engasjement. Takk til Frank Aarebrot for hans livsverk, sier Solberg til NTB.

–  Hvordan kan det være valg uten Frank Aarebrot?

– Tomrommet etter ham er stort, og det er vanskelig å fylle. Særlig nå som det er valg tenker man «hvordan kan det være valg uten Frank Aarebrot», sier politisk redaktør i Bergens Tidende Frøy Gudbrandsen til VG. Hun studerte også under Aarebrot.
Rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen karakteriserer Aarebrot som en fantastisk formidler som skapte entusiasme for kunnskap.
– Kunnskap har størst verdi når den deles raust. Det gjorde Frank. Han skapte begeistring hos studenter ved universitetet i flere tiår og bidro også til at universitetet fikk flere studenter ved sine mange skolebesøk, sier Olsen til NTB.
Rektoren forteller at bunken med invitasjoner til små og store arrangementer alltid var høy på Aarebrots skrivebord.
– Han var ikke vond å be og stilte velvillig opp så langt det var mulig, sier Olsen.

– Han var en bauta

TV 2s Davy Wathne skriver på Twitter
– Han var en bauta. I ordets beste forstand. Fra studietiden på Sydneshaugen til siste stund, skriver han på Twitter.
Stortingskandidat for SV og historiker Hans Olav Lahlum omtaler Aarebrot som en av sin tids beste og skarpeste fagformidlere:
– Og som et uvanlig stort og snilt medmenneske. Hvil i fred, skriver Lahlum.
– Vi kommer til å savne deg, skriver kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på Facebook.
Politisk redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten studerte også under Frank Aarebrot. I sitt minneord skriver hun:  «Jeg spurte ham en gang hvorfor han kommenterte så bredt, og han svarte: «Husk, det e ikkje eg som ringer journalistene – det e de som ringer meg!». Han mente at professorer burde bidra i samfunnsdebatten så sant de hadde anledning, en innstilling hele Norge har fått glede av.»

Familien ber om ro 

Aarebrot skrev selv en melding på Facebook-siden sin etter operasjonen, og opplyste at han ikke var tilgjengelig på telefon mens han lå til observasjon.
– Ellers merker dere sikkert raskt når jeg er tilgjengelig igjen, det er jo tross alt valgtider. I morgen forhåndsstemmer jeg på Haukeland, og med den lille unødvendige nyheten ønsker jeg dere alle et godt valg, skrev den professoren, som var åpen om sin tilknytning til Arbeiderpartiet.
Familien opplyser at sted og tid for begravelse vil bli annonsert senere, og ber om å skånes for ytterligere kontakt med pressen.
– Vi ber om respekt for at vi ikke kommer til å være like tilgjengelig som han elsket å være, så hvis du har lyst til å skrive noen ord til oss ber vi deg om å gjøre det her, skriver de på Frank Aarebrots Facebook-side.

Les også: