Sommerintervju: Dag Rune Olsen håper det blir færre korte møter i Oslo etter pandemien
LUKK
Annonse
Annonse

Sommerintervju: Dag Rune Olsen håper det blir færre korte møter i Oslo etter pandemien

Av Jørgen Svarstad

Publisert 30. juni 2021 kl. 13:17

– Den eneste måten du kan unngå å trå feil på i en karriere som rektor gjennom flere år, er å ikke ta nye skritt, sier påtroppende UiT-rektor Dag Rune Olsen.

Dag Rune Olsen fikk neppe den avskjeden med Universitetet i Bergen han kunne ønske seg. To måneder etter han gikk av som rektor ved Universitetet i Bergen, kom en granskningsrapport med en hard dom over hvordan Olsen hadde håndtert den såkalte Knudsen-saken.

Fakta
Hvem: Dag Rune Olsen (59)
Hva: Påtroppende rektor ved Universitetet i Tromsø. Tidligere rektor ved Universitetet i Bergen (2013-2021).

Rektoren og tidligere regiondirektør Tom Knudsen i NHO hadde jobbet for å etablere en såkalt arbeidslivsportal.

Rapporten konkluderte med blant annet med at Olsen handlet utenfor sine fullmakter som rektor. Universitetet brøt også loven da de ansatte Knudsen i en midlertidig stilling. Arbeidslivsportalen ble aldri noe av.

Denne våren ble preget av den såkalte Knudsen-saken. Angrer du på at du i det hele tatt begynte å jobbe med den arbeidslivsportalen? 

– Nå er vel jeg av den oppfatning at våren ble preget av pandemien, men saken du nevner ble åpenbart svært krevende personlig. Jeg skulle nok ønske at jeg hadde håndtert saken annerledes. Men den eneste måten du kan unngå å trå feil på i en karriere som rektor gjennom flere år, er å ikke ta nye skritt. Det er ikke imidlertid ikke en mulighet

–  Hva skal du gjøre i sommer? 

–  En laaang og god ferie, blant annet på hytta på Røros og på Sørlandet. Og så planlegger vi å besøke venner og familie rundt omkring i Norge der de måtte avvikle sin ferie.  

–  Vil du anbefale en destinasjon i Norge til andre? 

–  Dersom du ikke får plass i Lofoten i år heller, vil jeg anbefale å padle i Femundsmarka – gjerne inn fra svensk side dersom innreiseregler tillater.

–  Har du en bok, film eller TV-serie å anbefale i sommer?

–  Jerusalem, gjerne som lydbok, av Simon Sebag Montefiore. Rundt 3000 år med storslagen historie formidlet med bred pensel.  

–  Hva tror du blir annerledes etter pandemien ?

–  For egen del håper og tror jeg at det blir færre møter i Oslo på 45 min. Og forøvrig at vi tar med oss det beste av erfaring fra digitalisering av undervisningen videre, men med studentaktiv læring som premiss.

–  Hvis du var forsknings- og utdanningsminister, hva er det først du ville tatt tak i?

–  I Khrono kunne vi nylig lese at Kina har økt sine investeringer i forskning med mer enn 40% i perioden 2014-18, USA med snaut 20% og EU med 11% – før Storbritannia trakk seg ut. Jeg ville anmodet statsministeren om å samle regjeringens forskningsutvalg eller avsette en hel regjeringslunsj til å utmeisle konkrete tiltak for hvordan Norge skal posisjonere seg blant de aller fremste forskningsnasjonene innen 2030.  

–  Du starter som rektor ved UiT i august. Hva liker du best ved Tromsø? Og hva liker du dårligst?

 –  Dynamisk studentby, men litt langt unna hytta på Røros. Og så har Tromsø ca. en meter mindre nedbør enn Bergen, hvilket jo er greit. 

Les flere sommerintervjuer:

Les også: