Interne høringsnotater Finansavisen har fått tilgang til, viser at Statistisk sentralbyrå (SSB) jobber med en stor flytte- og omorganiseringsplan, parallelt med kuttene i forskningsavdelingen.
Det melder NTB, som siterer Finansavisen (bak betalingsmur).

Forskerforbundet: – For store endringer på kort tid 

– Vi er ansatt ut fra hvilken utdannelse og interesser vi hadde, og har brukt årevis på å bygge kompetanse innen vårt statistikkfelt. Vi tror dette vil sette kvaliteten og produksjonen mye tilbake, noe som også vil gå ut over analyser og forskning, sier en sentral statistiker som ikke vil være anonym, ifølge Finansavisen.

De 58 berørte personene må lære opp andre til å overta egen jobb, før de selv må lære seg et nytt statistikkområde og fagfelt.

SSB-ledelsen sier de gjør dette først og fremst for å sikre geografisk samling av alle som driver med samme statistikkområde, ifølge NTB.

Nytt oppvaskmøte i dag

I dag skal SSB-direktør Christine Meyer nok en gang i møte med finansminister Siv Jensen om den kontroversielle omorganiseringen av byråets forskningsavdeling. 25 årsverk skal flyttes fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen. VG  skriver at de har vært i kontakt med flere forskere og statistikkansatte som nå ønsker seg bort fra SSB, og som frykter alvorlige konsekvenser for SSBs muligheter til å levere på viktige områder dersom ansatte forsvinner.

Forsker Roger Hammersland er en av dem som blir omplassert.

– Folk har allerede begynt å forlate arbeidsplassen, og mye vil i fortsettelsen avhenge av hva som blir utfallet av møtet på onsdag. Om møtet blir negativt, er det klart at mange vil søke seg vekk, sier han til VG.

Flere ansatte i forskningsavdelingen reagerer på at færre forskere nå skal satse mer på internasjonal publisering, og at de ikke lenger får jobbe med sine fagfelt.

– Kravene om internasjonal publisering vil selvfølgelig gjøre noe med incentivene relatert til det å jobbe med forvaltningsrelaterte prosjekter. Når du vet at det eneste du blir målt på er slike publiseringer, så vil ikke entusiasmen forbundet med å ta på seg slike oppdrag være spesielt stor, sier Hammersland.

 

Meyer og Jensen hadde også et møte mandag for halvannen uke siden, men da ble ingen konklusjon trukket.

– I lys av uroen som har oppstått, diskuterte vi også innretningen av forskningsavdelingen og leveransene til regjeringen, Stortinget, departementene og partene i arbeidslivet, sa statsråden etter møtet.

– Meyer vil komme tilbake til meg med sitt forslag til løsning i et nytt møte om en ukes tid. Som øverste leder av etaten er jeg opptatt av å forsikre meg om at SSB kan fortsette å levere god, relevant og uavhengig forskning og analyser av norsk økonomi, arbeidslivet, innvandring og klima, sa Jensen ifølge Nettavisen. 

Ved 10-tiden onsdag var det uklart om møtet, som skulle startet klokken 8.15,  fortsatt pågikk, ifølge NTB. Forrige gang Jensen og Meyer møttes, unngikk Meyer pressen ved å snike seg ut bakveien. På forhånd var det ventet at SSB-sjefen ville komme med sitt forslag til løsning på striden rundt omorganiseringen.

Les også:

Steinar Holden mener SSB er for opptatt av publisering