Studiestart over hele landet: − Jeg er glad jeg kom hit
LUKK

Studiestart over hele landet: − Jeg er glad jeg kom hit

Av Asle Olav Rønning

Publisert 15. august 2022 kl. 16:37

Pakistanske Muhammed Ahmad og Safwan Mahmood er i gang med sine masterstudier ved Oslomet.

− Det er nytt universitet og jeg tror det blir fint å studere her og treffe folk fra ulike deler av verden. Jeg har gode forventninger, sier Mohammed Ahmad (25).

Denne uka er det studiestart for norske og internasjonale studenter landet over. Ahmad begynner på masterstudie i samfunnsernæring, og gjør seg kjent på Oslomets campus i sentrum av Oslo.

Han har allerde blitt kjent med landsmannen Safwan Mahmood som skal begynne på sin masterutdanning i anvendt data og informasjonsteknologi.

− Folk er hyggelige og jeg liker arkitekturen og infrastrukturen. Jeg er glad jeg kom hit, sier Mahmood (25).

− Jeg valgte Oslomet fordi de har seks ulike spesialområder og flere valgmuligheter. De underviser i de nye temaene, som skytjenester, og de har et avansert kurstilbud, sier han.

Er allerede i gang

Emilie Østli, Erika Bjurgren og Mona Abistano Lie (alle 24) skal begynne på mastergrad i atferdsvitenskap. De hadde sin første dag på studiet mandag.

− Vi har allerede fått høre fire ganger i dag at dette er et ganske tungt fag, så vi må må holde tunga rett i munnen. Første innlevering er allerede på fredag… Det er en sånn type studie der man forventer mye, sier Bjurgren.

Erika Bjurgren (t.v), Emilie Østli (midten) og Mona Abistano Lie hadde mandag første dag som masterstudenter på Oslomet. Foto: Asle Olav Rønning

− Det var veldig livlig her i dag, sier Emilie Østli, som har sin bachelorgrad fra Oslomet på Kjeller.

− Det virker som en veldig fint campus. Men det er litt vanskelig å finne fram, sier Abistano Lie.

Håper på normalt studieår

Studiåret som nå starter kan bli det første normale på to år, uten omfattende restriksjoner som følge av koronapandemien. Ved NTNU minnet rektor Anne Borge i sin tale om at det har vært ekstraordinære forhold som har rammet skjevt.

− I fjor og året før var vi midt i en pandemi, som rammet dere unge ekstra hard. Mange av dere kommer rett fra tre spesielle år på videregående, med mye hjemmeskole og ensomhet.

− Det er mitt inderlige ønske at dere får oppleve en normal studiehverdag, med det fellesskapet vi er så heldige å ha ved NTNU, sa Borg.

Hun pekte at nærmere 10 000 studenter starter ved NTNU i år. Landet over er det ifølge Samordna opptak nærmere 62 500 studieplasser. Andelen søkere som kom inn på sitt førstevalget var markert høyere enn i fjor.

Borten Moe: − Mye å glede seg til

Kunnskaps- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe holdt tale ved markeringen av semesterstart ved Universitetet i Agder (UiA). Borten Moe trakk opp lange linjer.

− Gjennom kunnskap bygger vi både oss selv som individer og som mennesker og vi bygger samfunn og vi bygger land, sa statsråden.

Borten Moe sa henvendt til førsteårsstudentene at det begynne å studere på mange måter er å bli voksen. Å bli student ved UiA er et resultat av en rekke selvstendige valg som den enkelte har tatt.

− Det er mye å glede seg til, lovet han.

Statsråden oppfordret studentene til å være aktive også utenfor lesesalen og forelesningene. Han sa at han ikke bare håpet på gode faglige resultater, men også engasjement, deltagelse og et felles ønske om å gjøre verden til et bedre sted.

Mange i boligkø

For mange studenter er strevet for å finne et sted å bo den største utfordringen ved studiestart. Norsk studentorganisasjon (NSO) minnet om at 10 000 studenter mangler tak over hodet.

− Vi er fortvila over at studenter nå må bruke tid på å gå på visning fremfor å bli kjent med sine medstudenter og skaffe seg et sosialt miljø, sa leder av NSO, Maika Marie Godal Dam, i en pressemelding.