Tar grep om ingeniørutdanningen
LUKK

Tar grep om ingeniørutdanningen

Av Forskerforum

Publisert 23. mars 2012 kl. 09:09

Mangelen på ingeniørstudenter fører til at en rekke institusjoner legger om utdanningen for å favne flere.

Fakta
<

Riktignok er antall uteksaminerte ingeniører det høyeste på ti år. Siden bunnåret i 2008 har økningen i antall studenter vært på 21 prosent, og på 12 prosent fra 2010 til 2011.

Likevel behøves det fortsatt flere studenter til ingeniørfagene. Derfor har regjerningen bestemt at ingeniørutdanningene på bachelornivå i hele landet skal endres, og fra høsten prøves nye studieløpsmodeller ut.

Y-veien

Høgskolen i Narvik og Universitetet i Tromsø åpner nå for at søkere med fagbrev kan begynne direkte på ingeniørstudiet, skriver Harstad Tidende. Med Statoil som hovedsponsor og i samarbeid med bransjeorganisasjoner og bedrifter, opprettes et spesialtilpasset studieløp til ingeniørgraden, Yrkesvei Nord (y-vei).

Har man eksamen fra yrkesfaglig studieretning på videregående skole og relevant fagbrev, kan man nå følge den såkalte y-veien uten å ta et eget forkurs før man begynner på ingeniørstudiet, og likevel gjennomføre hele utdanningen på tre år som fulltidsstudent. Det jobbes også med å gjøre studiet nettbasert. Slik håper partene å utvide gruppen av kvalifiserte søkere som kan tas opp på studiene.

Økt mobilitet

Også Universitetet i Stavanger endrer studieprogrammene på ingeniørfag med virkning fra høstsemesteret 2012. Målet er å tilby en mer helhetlig og integrert utdanning som åpner for mer mobilitet mellom læresteder – både norske og utenlandske. Resepten er blant annet større emner som inneholder flere fag enn før, skriver Stavanger Aftenblad.