Trenger flere doktorgrader

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 26. april 2012

 

Prognoser viser at Norge vil mangle inntil 800 doktorer. Statoil-direktør erkjenner at selskapet har motstridende behov.

– Vi ønsker flere doktorgradskandidater og sponser rundt 20 i året. Samtidig er vi veldig interessert i bachelor- og mastergradsstudenter, fordi vi må ha tilgang til høykompetent arbeidskraft. Mange føler nok at en god del av disse, som kunne blitt gode doktorkandidater, går inn i industrien for tidlig. Jeg ser at det er et dilemma, sier forskningsdirektør i Statoil Karl Johnny Hersvik.

Under Christiekonferansen i Bergen denne uken slo Hersvik et slag for bedre grunnforskning. Han medgir samtidig at Statoil kan oppfattes som litt utydelige når det gjelder doktorgradsproblematikken, skriver Bergensavisen.

En ny rapport viser at det frem til år 2020 utdannes 600-800 for få doktorer hvert år. Det var i fjor størst vekst i doktorgrader innen matematikk, naturvitenskap og teknologi. Samtidig viser rapporten at det nettopp er spesielt matematiske, naturvitenskapelige og tekniske fag som krever en kraftig økning i uteksaminerte doktorer.

– Særlig innen realfag er økt innsats tvingende nødvendig. Personlig er jeg utrolig opptatt av å få frem flere doktorgrader i Norge. Det driver forskning, det driver resultater og hjelper samfunnet i en verden med stadig økende kompleksitet, sier Hersvik.