Tror ikke Dag Rune Olsen blir vraket som UiT-rektor
Annonse

Tror ikke Dag Rune Olsen blir vraket som UiT-rektor

Av Jørgen Svarstad

Publisert 11. mars 2021

– Han har opptrådt svært uryddig, ikke tvil på det, sier Skjalg Fjellheim i Nordlys. Men han tror fortsatt at Dag Rune Olsen blir ny rektor ved Universitetet i Tromsø.

Tidligere rektor ved Universitetet i Bergen (UiB) Dag Rune Olsen skal etter planen starte som rektor ved Universitetet i Tromsø 1. august i år.

Men så dukket den såkalte Knudsen-saken opp. Den endte med at UiB-styret ba om en ekstern granskning.

Annonse

– Dersom denne granskingen ender med at Dag Rune Olsen har handlet sterkt kritikkverdig, har styret ved UiT neppe noe annet valg enn å terminere kontrakten med Olsen, har politisk redaktør i Nordlys Skjalg Fjellheim uttalt til Khrono.

Dag Rune Olsen.

Saken handler om at den tidligere NHO-toppen Tom Knudsen og Dag Rune Olsen i fjor forhandlet om å lage en såkalt arbeidslivsportal som skulle matche studenter og arbeidsgivere.

Avtalen ble ikke noe av, men det endte i stedet med at Tom Knudsen fikk en midlertidig stilling ved UiB med millionlønn. Han fikk også refundert 540 000 kroner.

Torsdag kom granskningsrapporten fra revisjonsselskapet PwC.

Den konkluderer blant annet med at UiB brøt loven da de ansatte Knudsen i en midlertidig stilling. Dag Rune Olsen handlet også utenfor sitt mandat som rektor, mener PwC. Og de kritiserer han for at han involverte administrasjonen for lite.

– Kan tenkes at styret angrer på ansettelsen

Men Skjalg Fjellheim tror ikke funnene i granskningsrapporten er så alvorlige at Dag Rune Olsen blir vraket som UiT-rektor.

– Nå må man jo avvente styrets behandling om en uke. Men slik saken står nå, er det vel tvilsomt om det er tilstrekkelig for å terminere kontrakten. Det kan nok godt tenkes at styret angrer på ansettelsen på grunn av all støyen den har medført. Men det meste tyder vel på at han tiltrer, sier Fjellheim.

Han utdyper:

– Han hadde ingen personlig vinning og har ikke brutt universitetets etiske regelverk. Det dreier seg om uryddighet knyttet til styringsprinsipper, og dette lovbruddet der Tom Knudsen fikk en midlertidig stilling. Men i sum er det tvilsomt om det er juridisk grunnlag for å terminere kontrakten for å ha utvist dårlig dømmekraft i en stilling du forlater.

Forskerforbundet: – Tror ikke det får konsekvenser for tiltredelse

Hovedtillitsvalgt Olaf B. Styrvold for Forskerforbundet ved UiT er enig.

– Jeg kan vanskelig se for meg at dette vil få konsekvenser for tiltredelsen. Man kan si at ting burde blitt gjort annerledes. Men å  si at han ikke kan tiltre i Tromsø, synes jeg er å dra det veldig langt, sier han.

Skjalg Fjellheim i Nordlys synes uansett at Dag Rune Olsen har opptrådt uryddig.

– Han har opptrådt svært uryddig, ikke tvil på det. Det mest gåtefulle er at han har hatt en sånn tro på en fryktelig dårlig forretningside. Man snakker om å knytte UiT tettere til næringslivet. Det kan få noen til å stille spørsmål om han er rett mann til å gjøre det.

Les også: