UiO håper stadig på fusjon
LUKK

UiO håper stadig på fusjon

Av Elin Rekdal Müller

Publisert 11. mai 2015 kl. 09:30

Departementet setter foten ned, men Universitetet i Oslo ønsker fortsatt fusjon med Simulasenteret.

uio-h-per-stadig-p--fusjon


– Jeg håper på enda tettere samarbeid med Simula, sier UiO-rektor Ole Petter Ottersen.

I høst ble det klart at Universitetet i Oslo ønsker sammenslåing med forskningssenteret Simula. Men Kunnskapsdepartementet, Simulas eier, mener fusjon ikke er aktuelt nå.

Direktør for Simula, Aslak Tveito, er fornøyd med avgjørelsen.

– Det er enstemmig i styret at vi ikke vil fusjonere med UiO. Vi ønsker å være selvstendige, kunne ta egne initiativer og ha handlingsfrihet. Simula har gode samarbeidsforhold med andre og er fornøyd med tilværelsen slik den er. Da er det ikke naturlig å se etter endringer, sier Tveito.

Ikke minst har Simula et veldig tett og godt samarbeid med UiO allerede, understreker han.

– Vi ser ikke helt at en annen organisasjonsform eller tettere formell tilknytning kan gjøre det bedre. Det er ingen store problemer slik det er i dag og vi setter pris på organisasjonsmessig frihet.

UiO gir seg ikke

Til tross for KDs nei denne gang, vil rektor ved UiO fortsatt jobbe for fusjon.

– Ja, jeg håper det kan bli muligheter for et enda tettere samarbeid mellom Simula og UiO og at dette samarbeidet på sikt naturlig vil ende i en fusjon. Synergiene er åpenbare, skriver Ole Petter Ottersen på epost til Forskerforum.

– Vi mener en tettere organisatorisk tilknytning mellom UiO og Simula kunne bidra til å styrke forskning og utdanning innen realfag og teknologi i Oslo-området, samt styrke det eksisterende og gode samarbeidet oss i mellom, påpeker Ottersen videre.

Han nevner samarbeidet mellom Simula og UiOs Institutt for informatikk som spesielt tett og produktivt.

Tveito minner om at det var Stortinget som bestemte organisasjonsformen til Simula ved opprettelsen.

– Stortinget opprettet Simula som en selvstendig organisasjon og ikke som en del av Universitetet i Oslo og da er det vår oppgave å gjøre det beste ut av det.

– Men både Simula og UiO er eid av departementet som når som helst kan legge om kursen og bestemme noe annet. Da må vi forholde oss til det, men det er ikke vårt råd, sier han.

Høyt internasjonalt nivå

Store institusjoner som de største universitetene har noen ulemper.

For Ottersen er det UiOs forskningsambisjoner internasjonalt som gjør Simula så interessant.

– Vi er interessert i Simula fordi senteret har bygget opp forskningsmiljøer på høyt internasjonalt nivå. Dette understøtter UiOs ambisjon å være et av Europas mest attraktive miljøer for forskning og utdanning innen realfag og teknologi i årene som kommer, mener han.

Simula ble etablert i 2001 og driver grunnleggende langsiktig forskning innen programvare- og kommunikasjonsteknologi, og skal bidra til nyskaping og innovasjon. Senteret har hatt stor suksess med å vinne fram i konkurranser i EU og Forskningsrådet. Simula er organisert som et aksjeselskap med KD som eier.

Store institusjoner har ulemper

Samarbeidet mellom institutt- og UH-sektoren tar for tiden mange former. Forskerforum har tidligere skrevet om at Universitetet i Bergen ikke ønsker fusjon med sine hel- eller deleide institutter. Selv om situasjonen er noe annerledes, blant annet på grunn av annen eierstruktur, kan rektor Dag Rune Olsen godt forstå hvorfor Simula stritter i mot en innlemmelse i UiO.

– Jeg antar det er slik at siden Simula er en ekstremt vellykket forskningsinstitusjon, som leverer veldig høy kvalitet, så er det vanskelig å se hvordan de kan tjene på å fusjonere med UiO. De har mye samarbeid allerede på de områdene hvor de mener det er strategisk riktig, sier han

– Simula ønsker nok fleksibiliteten som lovverket de er underlagt representerer og ser at de i mindre grad vil kunne orientere seg raskt mot nye tema, utlysninger eller tilsettinger hvis de ble en del av UiO. Store institusjoner som de største universitetene har noen ulemper når det gjelder å orientere seg raskt, sier Olsen.

Tveito bekrefter at de er bekymret for å bli mindre fleksible som del av en større enhet.

– Simula har brukt den friheten som vi har til å være handlekraftige, vi har gjort ting raskt og med stor styrke og det har gitt en god del resultater. Det tror vi ville vært vanskeligere som en del av en stor organisasjon, sier han.

Fortsatt godt samarbeidsklima

Ottersen tar Simulas vegring til etterretning.

– Det er KD som eier som avgjør om Simula skal knyttes tettere til andre institusjoner. Vi har i vårt innspill bedt departementet om å vurdere vårt ønske om en tettere tilknytning til Simula. Vi tar til etterretning at Simula slik det er nå ikke ønsker dette, understreker Ottersen.

Tveito mener det både er hyggelig og smigrende at UiO finner Simula så attraktiv.

– Det er bare hyggelig. Det er ikke noe dårlig forhold mellom Simula og UiO på grunn av diskusjonen om fusjon. Jeg opplever ikke denne saken som vanskelig. Det gjør absolutt ingenting for samarbeidsklimaet oss i mellom, presiserer Tveito.