UiO kalte nynorsk for «øvrig skandinavisk språk»: –Uheldig formulering
LUKK

UiO kalte nynorsk for «øvrig skandinavisk språk»: –Uheldig formulering

Av Jørgen Svarstad

Publisert 7. mai 2020 kl. 13:40

Studenter ved Universitetet i Oslo fikk beskjed om at de kunne levere eksamen på bokmål, engelsk eller «øvrig skandinavisk språk (nynorsk/svensk/dansk».

Det melder Framtida.no.

Formuleringen har fått det til å koke på Twitter. Det startet med at Twitter-brukeren Sigrid Sofia delte denne meldingen. Den inneholder en skjermdump fra informatikkfaget IN1000 – Introduksjon til objektorientert programmering ved Universitetet i Oslo (UiO).

Annonse

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. «Skammeleg av folk i Oslobygda», skriver én. «Mållaus», kommenterer en annen. En kaller UiO for «Ugreitt i Oslo».

Direktør Åse Wetås i Språkrådet sier til Framtida at formuleringen er uheldig og klønete.

– Nynorsk og bokmål er to likestilte norske skriftspråk som har en annen status enn de øvrige skandinaviske språkene, så dette var en veldig klønete formulering.

Etter å ha fått kritikk, endret UiO formuleringen. Nå står det: «Målform for eksamen vil være norsk og engelsk. Det vil være anledning til å besvare oppgaven på norsk (bokmål/nynorsk), engelsk eller øvrige skandinaviske språk.»

I ei e-post til Framtida.no skriver studiedirektør Hanna Ekeli at teksten på nettsidene deres var feil og ikke i samsvar med retningslinjene deres.

– Dette gjelder èn tekst på et kurs i informatikk. Det var enuheldig formulering som vi er glade for at ble rettet opp.

For øvrig har UiO, på grunn av koronakrisen, bestemt at fakultetene kan gjøre unntak fra kravet om eksamensoppgaver på begge målformer. Dette hvis det blir «særlig krevende» å utarbeide eksamensoppgaver på både nynorsk og bokmål.

Dette har vakt reaksjoner i målbevegelsen. Men universitetet har fått støtte av høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H), som sier at institusjonene kan gjøre unntak fra språkkravene i noen tilfeller.

Les også: