UiO sier nei til å flytte kontroversiell benk fra Botanisk hage
LUKK
Annonse
Annonse

UiO sier nei til å flytte kontroversiell benk fra Botanisk hage

Av Jørgen Svarstad

Publisert 23. september 2020

Den «rasistiske» Carl von Linné-benken skal ikke skal flyttes, har Naturhistorisk museum bestemt.

En benk i Botanisk hage på Tøyen i Oslo har skapt stor debatt. Benken er tilegnet den svenske vitenskapsmannen Carl von Linné. Han er mest kjent for å ha innført latinske navn på arter.

Men i debatten har det også blitt hevdet at han er den «moderne rasismens far», da han overførte metoden for systematisering av planger på mennesker, men hvite øverst og svarte nederst.

Annonse

Bydelsutvalget i Gamle Oslo har vedtatt at de vil ha benken fjernet fra Botanisk hage. Men det er ikke opp til dem å avgjøre, for det er Universitetet i Oslo, ved Naturhistorisk museum, som eier parken.

Tirdag diskuterte ledelsen ved Naturhistorisk museum saken.

– Vi har en benk. Den står der og vi ser ikke at det er aktuelt å fjerne den som respons på det som kom fra bydelsutvalget, sier fungerende museumsdirektør Jan Lifjeld til Khrono.

Det samme sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.

– Jeg tror nok benken skal stå, men kanskje må vi vurdere hva som står på plaketten, sier Stølen.

Lifjeld utdyper til Khrono:

– Benken skal stå fordi den står der i en kontekst, og den står der fordi den er relevant for funksjonen Botanisk hage har. Den står ikke hvor som helst, den står der hvor plantene er satt i system.

Han sier til avisen at vitenskapen om sammenhengen mellom plantearter er under utvikling, og at Linné med det vi vet i dag langt på vei er utdatert.

– Men Linné var en pionér som lagde et system for navnsetting med latinske navn og vurdering av arter. At han er utdatert viser at vitenskapen er utviklet over tid, og Linné-benken markerer et startpunkt for klassifiering av planter og arter.

Les også: