UiO: Vil hurtigteste alle på campus
LUKK
Annonse
Annonse

UiO: Vil hurtigteste alle på campus

Av Jørgen Svarstad

Publisert 1. mars 2021 kl. 15:50

Selv om du er symptomfri, oppfordrer Universitetet i Oslo deg om å teste deg hvis du skal oppholde deg på campus.

«Skal du på Blindern campus de første tre ukene i mars? Da vil vi gjerne be deg om en tjeneste», skriver universitetsdirektør Arne Benjaminsen ved Universitetet i Oslo (Uio) i en epost til ansatte og studenter.

«Selv om du ikke har symptomer på korona, kan du likevel legge turen innom Frederikkeplassen og ta en drop-in korona-hurtigtest?»

Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) har nemlig fått i oppdrag av Helsedirektoratet å sette i gang en pilot for hurtigtesting av symptomfrie ansatte og studenter som oppholder seg på campusen på Blinden.

Universitetet oppfordrer alle ansatte og studenter som oppholder seg på campus til å ta testen én  gang i uken.

«Om mange nok tar hurtigtesten, kan det bidra til at UiO og andre utdanningsinstitusjoner får holde åpent selv om smittetrykket er høyt i samfunnet for øvrig», skriver universitetsdirektøren.

Får svar etter 15 minutter

Testen tas i den ytre delen av nesen, så man slipper den ubehagelige lange pinnen. Resultatet blir klart etter drøyt 15 minutter. Alle som tester positivt, blir kontaktet.

Til Forskerforum sier rektor Svein Stølen:

– Ved teste og vite, er det lettere å kontrollere. Det handler om å få oversikt over smittesituasjonen. Jeg håper absolutt at alle ansatte og studenter på campus stiller opp og stiller i kø. Det blir én kø for de som føler symptomer, og én for de som ikke gjør det. På den måten kan de bidra til å holde universitetet åpent.

Rask smittesporing

Gjennom piloten ønsker helsemyndighetene å teste ansatte og studenter uten symptomer for å sjekke om de likevel er smittet med korona. I så fall kan man raskt sette inn smittesporing, vurdere behov for karantene og unngå videre spredning.

Piloten varer i tre uker fra tirsdag 2. mars.

Blindern campus får altså to teststasjoner: Én for dem som har symptomer på korona og derfor må teste seg, og én for dem som ikke har symptomer, men som oppfordres til å bli med i piloten og ta en hurtigtest.

Stølen mener det er viktig at universitetet får holde åpent. Han er glad for at koronasituasjonen ikke har gitt mer frafall eller stryk, men er likevel bekymret for studentene.

– Vi må gjøre det vi kan for å hjelpe dem så godt vi kan. De sitter i små hybler og har større restriksjoner å hanskes med enn de fleste av oss. Vi er bekymret for den sosiale delen, hva dette betyr for unge mennesker. Det er tøft å være student nå, det er det ingen tvil om.

Helsetjenesten ved Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) tar sikte på å teste mellom 1500 og 2000 studenter og ansatte i uken på Blindern campus, skriver UiO på sine nettsider.

Les også: