Unio krever at sykling og samkjøring til jobben skal belønnes
LUKK
Annonse
Annonse

Unio krever at sykling og samkjøring til jobben skal belønnes

Av Jørgen Svarstad

Publisert 26. november 2021

Unio krever at statens reiseregler i langt større grad må stimulere til færre og grønnere jobbreiser for å få ned klimautslippene.

Det skriver Dagsavisen.

Unio, som Forskerforbundet er en del av, er med sine 380.000 medlemmer Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning.

 I de pågående forhandlingene med Kommunal- og moderniseringsdepartementet om statens reiseregulativ, er dette Unios krav:

  • Nødvendigheten av reisen skal alltid vurderes opp mot klimahensyn, og reisene skal så langt det lar seg gjøre gjennomføres på en miljøvennlig måte.
  • Samkjøring skal belønnes.
  • Sykkel og elsykkel skal belønnes og gis kilometergodtgjørelse.

Et av målene med kravene er å få ned den samlede reisevirksomheten, forteller Unio-leder Ragnhild Lied.

– Alle må bidra i det grønne skiftet. Fagbevegelsen har stor makt i Norge og den må også brukes til å regulere virksomhetene slik at de reduserer klimagassutslippene. Partene i virksomhetene og på arbeidsplassene vet hvor skoen trykker og hvor de kan bidra. Det er viktig å gi dem verktøy for å ta de gode grønne vurderingene, sier hun til Dagsavisen.

De pågående forhandlingene om statens reiseregulativ omfatter foruten Unio, også LO Stat, Akademikerne og YS Stat. Målet er å komme til enighet med Kommunaldepartementet innen utløpet av året.

Les også: