Annonse
Holbergprisen 980x150
Annonse
Holbergprisen mobil

Utdanningsminister anklaget for plagiat

Av Forskerforum

Publisert 31. januar 2013

Tysklands utdanningsminister avviser anklagene om forskningsjuks.

Fakta
  • Tallene som ligger til grunn for rapporten, er 547 «innleirete» postdoktorstillinger i perioden 2001–2009, samt 908 individuelle postdoktorstillinger i perioden 2001–2008.
  • Ikke alle «innleirete» postdoktorstillinger har latt seg identifisere i DFFs tallmateriale, sÃ¥ det kan være snakk om flere enn 547 stillinger.
  • Tallene for innleirete versus individuelle postdoktorstillinger er med andre ord ikke helt sammenlignbare verken nÃ¥r det gjelder omfang eller periode.

Se hele rapporten her.

En gjennomgang av doktorgradsavhandlingen til den tyske utdanningsministeren konkluderer med bevisst juks, skriver University World News.

Mistanke om at kristendemokraten Annette Schavan hadde bedrevet forskningsjuks i sin avhandling fra Universitetet i Düsseldorf har svirret siden påstanden dukket opp på en anonym blogg i mai i fjor.

Benekter juks

Avhandlingen ble så gjennomgått av en professor ved universitetet, som konkluderte med at det var tilfeller av plagiat på 60 av avhandlingens over 300 sider. Gjennomgangen konkluderer også med at tilfellet ikke er like ille som det tidligere forsvarsminister Karl Theodor zu Guttenberg ble tatt for. Han ble fratatt sin doktorgrad og måtte gå av som statsråd i 2011.

CDU-politikeren Annette Schavan, som er en av Angela Merkels nærmeste allierte, benekter selv anklagene. Hun har senere innrømmet at hun kan ha gjort feil, men ikke at hun bevisst har jukset. Hun har fått støtte av flere prominente personer og organisasjoner. Rektor ved Humboldt-universitetet i Berlin, Jan-Hendrik Olbertz, som også er kristendemokratisk politiker er blant de som har tatt henne i forsvar og rettet anklager mot de som har lekket gjennomgangen til pressen.

Vedtatt full granskning

Også større organisasjoner har engasjert seg i saken. Allianz der Wissenschaftsorganisationen, som samler Tysklands større utdannings- og forskningsorganisasjoner, har kommet med en felles uttalelse hvor de retter skarp kritikk mot universitetet. De klager blant annet på at gjennomgangen ikke har fulgt prinsipper om flere uavhengige vurderinger med ekspertise innen forskningsfeltet.

Universitetets kollegiale råd har nå enstemmig vedtatt å starte en full granskning av anklagene.