Utsetter studiene
LUKK

Utsetter studiene

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 14. oktober 2011 kl. 10:32

 

Gjennomsnittsalderen for norske studenter er gjennomgående høyere enn for studenter fra lenger sør i Europa, viser en ny studie fra Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU). Årsaken er at det er mer vanlig blant nordiske studenter å utsette studiestarten ett eller flere år. Gjennomsnittsalderen for norske studenter er 28 år.

Jobber i stedet

Ifølge rapporten bruker mange den utsatte studiestarten til å skaffe seg arbeidserfaring. Nesten halvparten av studentene hadde hatt minst ett års sammenhengende arbeid før de startet studiene. En like høy andel svarte at de hadde hatt sommerjobber/småjobber. Under 10 prosent av studentene var uten arbeidserfaring ved studiestart.  Blant studentene som var 30 år eller mer, hadde nesten tre firedeler minst ett års sammenhengende arbeid før de startet studiene.

Fordi studentene skaffer seg arbeidserfaring er det ikke nødvendigvis noe problem at de er litt treigere til å ta seg inn i universitetskoridorene enn i andre land. Robert Salomon, faglig leder ved Arbeidsforskningsinstituttet, sier til Studvest at arbeidslivet kan være utfordrende for studenter som stiller med blanke ark.

Fordel for studentene

– Er man ung, nyutdannet og uten særlig arbeidserfaring kommer man litt tregere i gang med drømmejobben. Folk som har hatt en mer kronglete vei med betydelig arbeidserfaring er mer modne, og vet hva det vil si å være i arbeid, sier han.

Også Per Olaf Aamodt, forsker i NIFU, mener arbeidserfaring er viktig.

– Vi har gjort tidligere undersøkelser som tyder på at studenter som har hatt arbeidserfaring før eller under studiene har hatt en fordel senere, forteller han.