Væpnede vakter stanset afghanske kvinner utenfor universiteter
LUKK
Annonse
Annonse

Væpnede vakter stanset afghanske kvinner utenfor universiteter

Av NTB

Publisert 21. desember 2022 kl. 14:13

Taliban-regimet nekter kvinner å studere.

I går forbød Taliban-regimet jenter og kvinner i Afghanistan å studere ved universiteter.

Allerede i dag tidlig ble hundrevis av unge kvinner stanset av sperrede inngangsområder og vakter med våpen da de prøvde å gå inn på områdene til Afghanistans universiteter.

Forbudet gjelder alle studier ved alle landets universiteter, ifølge en kunngjøring fra utdanningsdepartementet tirsdag. Ordren gis i et brev som er sendt til alle offentlige og private universiteter i Afghanistan.

«Dere er alle herved informert om å innføre den nevnte ordren om å avbryte kvinners utdanning inntil videre» står det i brevet, som er undertegnet av ministeren for høyere utdanning, Neda Mohammad Nadeem.

Allerede strenge restriksjoner for universitetsstudier

Forbudet mot å ta høyere utdanning kommer mindre enn tre måneder etter at tusenvis av jenter og kvinner fikk lov å ta eksamen på en rekke universiteter over hele landet. Mange av dem hadde en drøm om å bli ingeniører eller leger.

Men Taliban hadde allerede innført strenge regler for hvilke fag som var tillatt for kvinnelige studenter. De fikk blant annet ikke studere økonomi, jordbruk, ingeniørfag eller ta veterinærstudier. Andre fag, som journalistikk, var sterkt begrenset for kvinner.

Universitetene var også pålagt å innføre kjønnsdelte klasserom og innganger, og kvinner kunne bare undervises av kvinnelige lærere eller til nød eldre menn.

Innskrenkede friheter

Etter at Taliban overtok makten i landet i fjor sommer, har de kraftig innskrenket afghanske jenter og kvinners mulighet til å skaffe seg utdannelse. Jenter får ikke gå på ungdoms- eller videregående skole, de får kun gå på skolen til og med sjette klasse.

Siden maktovertakelsen har jenter og kvinners rettigheter blitt stadig mer innskrenket også på andre områder. Kvinner må igjen bære heldekkende plagg, og de har forbud mot å besøke parker, fornøyelsesparker og treningssentre. De får heller ikke reise lengre strekninger uten mannlig følge.

Fordømmes

Norge er blant flere land som reagerer sterkt på tirsdagens beslutning, som kommer samtidig som FNs sikkerhetsråd er samlet for å diskutere nettopp Afghanistan.

– Hvis dette er sant, er det en ytterligere forverring av menneskerettighetskrisen i Afghanistan. Og vi ser nok en gang at det rammer spesielt kvinner og jenter, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Tirsdag holdt hun et innlegg om Afghanistan i FNs sikkerhetsråd.

Også USA og Storbritannia fordømmer Talibans beslutning.

– Taliban kan ikke forvente å bli et legitimt medlem av det internasjonale samfunnet før de respekterer alle afghaneres rettigheter, og da særlig jenter og kvinners menneskerettigheter og grunnleggende frihet, sier USAs viseambassadør til FN, Robert Wood.

Tyskland setter universitetsforbudet på G7-agendaen

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock raser mot Taliban-regimets beslutning om å forby universitetsutdanning for kvinner i Afghanistan.

– Ved å ødelegge jenters og kvinners framtid i Afghanistan har Taliban valgt å ødelegge sitt eget lands framtid, skrev Baerbock på Twitter onsdag.

Hun legger til at saken skal på agendaen til G7, som består av sju rike og store industriland. Tyskland har formannskapet i gruppa.

– Taliban kan forsøke å gjøre kvinner usynlige, men vil ikke lykkes – verden følger med, skriver Baerbock.

  • Les også: