Vil ha innstegsstillinger
LUKK
Annonse
Annonse

Vil ha innstegsstillinger

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 18. februar 2013 kl. 10:03

Universitetene i Oslo og Bergen ønsker en ny ansettelsesform for forskere. - Nå ser vi en større vilje til å satse på unge talenter, sier rektor Ole Petter Ottersen.

 

Rektoratet ved Universitetet i Oslo er på ny i gang med å utrede mulighetene for å opprette såkalte innstegsstillinger for forskere, skriver Uniforum. Innstegsstillingene er ment som rekrutteringsstillinger etter doktorgraden, basert på «tenure track»-stillinger som er vanligere ved amerikanske universiteter.  Stillingene skal gjøre det lettere for talentfulle unge forskere å få fastsatt et tydelig karriereløp, i stedet for å basere seg på mange midlertidige stillinger frem mot fast ansettelse.

– Vi har prøvd å få til dette tidligere også, men da stanget vi mot regelverk og lovverk. Vi mener likevel det er verdt å gjøre et nytt forsøk. Ikke minst for å ta vare på de unge talentene, men også for å redusere antallet uforpliktende, midlertidige stillinger, sier Ottersen til Uniforum.

Tilhenger av tenure

Også ved Universitetet i Bergen er det støtte for ordningen. Rektor Sigmund Grønmo er tilhenger, men har enn så lenge måttet innse at den politiske motstanden har vært for stor.

– Vi er tilhengere av tenure track-stillinger, men kanskje er det litt ulike behov og ønsker om det på de ulike fakultetene. Det må det gjerne tas hensyn til, sier Grønmo til På Høyden.  

Ved UiB er det særlig miljøene ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet som har etterlyst ordningen.

– I tenure track-modellen får man fast stilling uten konkurranse hvis man etter en periode viser at man er kvalifisert. I forbindelse med professorstillinger må dette avveies mot noe som på den annen side er verdifullt: At man utlyser stillingene internasjonalt, sier Grønmo.

Krever lovendring

Han opplever at det politiske klimaet ikke har vært klar for en slik ordning, men ved UiO merker Ole Petter Ottersen en endring.

– Nå ser vi en større vilje til å satse på unge talenter. Forskningsrådet satte for eksempel nylig av 50 millioner kroner til potten for Fri prosjektstøtte, øremerket unge talenter.

Innstegsstillinger er imidlertid omdiskutert. Rindal-utvalget, som i 2010 fikk i oppdrag fra regjeringen å gå gjennom tallene for midlertidighet i sektoren og utrede tiltak for å redusere andelen midlertidige ansatte, gikk ikke inn for slike stillinger. Innstegsstillinger vil innebære utvidet adgang til midlertidig tilsetting, skrev de i rapporten.

Det mener Ottersen det ikke bør være grunn til.

– Det må en lovendring til. Og så må vi få overbevist politiske myndigheter om at dette ikke vil øke midlertidigheten, men snarere redusere den, sier Ottersen.