Vurderer belønning av kvalitet
LUKK
Annonse
Annonse

Vurderer belønning av kvalitet

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 12. august 2013 kl. 10:08

Nytt utvalg skal vurdere fremtidens finansiering av universiteter og høyskoler.

vurderer-bel-nning-av-kvalitet


– Det må legges større vekt på basisfinansieringen og mindre vekt på konkurranse mellom institusjonene, sier Kristian Mollestad ved Universitetet i Oslo.

Fakta
<

 – Det er veldig bra at det er satt ned et utvalg som skal se på dette, sier Kristian Mollestad, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved Universitetet i Oslo.

Dagens finansieringssystem for universiteter og høyskoler har fungert i drøyt ti år, siden finansieringsreformen ble gjennomført som del av den større kvalitetsreformen. I forskningsmeldingen som ble lagt frem i våres, ble det varslet at det nå var på tide å vurdere kriteriene på nytt. Ifølge Kunnskapsdepartementet skal det nyoppnevnte utvalget se på om finansieringen i større grad bør gå til å «belønne kvalitet, faglig robuste og tydelig profilerte utdannings- og kompetansemiljøer, samt noen internasjonale toppmiljøer».

– Mer basisfinansiering

– Det at man i større grad skal belønne kvalitet høres fint ut, men det viktige her er at basisfinansieringen må være større. Det må legges større vekt på basisfinansieringen og mindre vekt på konkurranse mellom institusjonene, sier Mollestad ved Universitetet i Oslo.

Han mener de resultatbaserte finansieringskomponentene hver for seg ikke utgjør en stor andel av universitetene, men at de samlet seg bidrar til en destruktiv kultur ved institusjonene. Institusjonene får i dag penger etter hvor mange vitenskapelige artikler de ansatte publiserer og hvor mange studiepoeng som produseres.

Styres etter kvantitative mål

– All finansiering som kommer i tillegg til basisfinansieringen ville jeg sett på med et kritisk blikk. Langsiktigheten og kvaliteten må være mest avgjørende. Det betyr at basisfinansieringen må være solid nok. Resultatbasert finansiering gjør noe med holdningene til folk. Den utgjør ikke de største summene, men virksomheten styres veldig mot å oppnå målene som kan måles kvantitativt. Det er lett å glemme resten, sier Mollestad.

Utvalget skal ledes av professor Fanny Duckert, som er dekan ved Det samfunnsvitenskaplige fakultetet ved Universitetet i Oslo. Det består av ytterligere elleve medlemmer fra universitets- og høyskolesektoren og næringslivet.

Utvalget har fått frist for å levere endelig rapport innen utgangen av 2014.