Frykter universitetsdrømmen brister
LUKK
Annonse
Annonse

Frykter universitetsdrømmen brister

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 30. august 2013 kl. 10:20

Høgskolen i Oslo og Akershus er redd for at regjeringsskifte skal hindre muligheten til å bli universitet.

frykter-universitetsdr-mmen-brister


– Vi er bekymret for at vi skal miste muligheten til å bli universitet, sier høyskoledirektør Ann Elisabeth Wedø. Foto: HiOA

frykter-universitetsdr-mmen-brister


– Det må også være slik at det er attraktivt å være en god høyskole, sier stortingsrepresentant Svein Harberg (H).

Fakta
<

– Vi stiller oss noe undrende til Høyre og flere andre partiers standpunkt om at ikke flere høyskoler per i dag skal få endret institusjonskategori. Vi støtter Høyre i at det er viktig å utvikle kvaliteten i utdanning og forskning, men er bekymret for at vi skal miste muligheten til å bli universitet, sier direktør Ann Elisabeth Wedø ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

I et leserinnlegg til Forskerforum reagerer Wedø på uttalelsene fra Høyre-leder Erna Solberg. I intervju med Forskerforum sa Solberg at Høyre ikke ønsker å innvilge flere høyskoler universitetsstatus før kvalitetskravene og finansieringsordningen er gjennomgått. Det får høyskoledirektøren til å frykte at det stikkes nye kjepper i hjulene for HiOAs universitetsplaner. Høyskolen har i flere år jobbet med å oppfylle kravene til å bli universitet. Samtidig har kravene blitt skjerpet. Høyskolen planlegger nå å sende inn søknad om universitetsstatus ved årsskifte 2015/2016, midt i den neste regjeringsperioden.

Norges tredje største

– Vi har jobbet i en årrekke med å heve kvaliteten i utdanningen og styrke forskningen og bygge robuste utdanninger. Vi er i dag Norges tredje største statlige forsknings- og utdanningsinstitusjon etter Universitetet i Oslo og NTNU. For oss betyr det mye å fullføre det arbeidet vi har startet på med å bli akkreditert som et universitet.

– Hvorfor er det viktig?

– Det er viktig fordi vi da vil få samme autonomi som universitetene og vi vil være en mer attraktiv samarbeidspartner internasjonalt. Det er ikke et mål i seg selv å bli universitet, men et virkemiddel for å styrke kvaliteten på forskningen og utdanningen ved høyskolen.

Stortingsrepresentant for Høyre og medlem av Kirke, utdannings- og forskningskomiteen Svein Harberg utdyper partiets syn. Han kan ikke si noe om HiOA får en vanskeligere vei mot universitetsstatus dersom Høyre danner regjering etter valget.

Høyre: – Kan bli forsinket

– Det som er bakgrunnen for vårt vedtak er at vi har sett at noen høyskoler har blitt universiteter, skal operere som universiteter og levere som universiteter, men ikke har finansiering som universiteter. Siden Høyre er mest opptatt av kvaliteten i høyere utdanning, mener vi det er helt på sin plass å stoppe opp og gå gjennom kriteriene og finansieringen. Vi ønsker å sikre studiekvaliteten og vi ønsker å løfte universitetsmiljøene opp på et nivå som gjør at vi konkurrerer internasjonalt, sier Harberg.

– Vil en Høyre-ledet regjering innebære at HiOA ikke får innvilget universitetsstatus?

– Det kan bety en liten forsinkelse, men det vi skal gjøre her behøver ikke å ta veldig lang tid. Dette er en prioritert oppgave, og vi må få på plass forutsigbarhet for hele det høyere utdanningsfeltet ganske kjapt. Jeg har hatt flere møter med ledelsen ved HiOA og er klar over deres utfordring. De skal selvfølgelig kjempe for at de skal kunne fullføre det løpet de har startet. Mitt håp er at denne prosessen gjør at de får et enda bedre utgangspunkt for å fullføre de ambisjonene.

– Kan gjennomgangen dere ønsker føre til at HiOA ikke får universitetsstatus overhodet?

– Å komme med konklusjonene på en utredning før vi har begynt på den, ville vært galt.

Krever like konkurransevilkår 

I sitt debattinnlegg spør Wedø om Høyre-ledelsen mener de nye universitetene som fikk innvilget sin universitetsstatus med lavere kriterier enn i dag, har sluppet gjennom for lett.

– Jeg mener at de nye universitetene absolutt har bevist at de hører hjemme i et universitetslandskap, også internasjonalt, men de har altså i dag langt dårligere betingelser for å gjøre den oppgaven, svarer Svein Harberg. – Vi har ikke signalisert de store endringene, men at vi må ha en strategi for høyere utdanning der alt henger sammen. Det må også være slik at det er attraktivt å være en god høyskole. Det vi har fått tilbakemelding om fra høyskolene er at deres eneste gulrot er å bli universitet.

For HiOA er det imidlertid viktig å få universitetsstatus for å kunne konkurrere nasjonalt og internasjonalt om midler og menneskelige ressurser.

– Vi bør ha like rammebetingelser som andre institusjoner med tunge undervisnings- og forskningsmiljø i Norge, og ønsker ikke å bli fratatt muligheten til å konkurrere på like vilkår om de beste hodene og eksterne forskningsmidler, sier Wedø.