Mange vil ha offentlig ph.d.
LUKK
Annonse
Annonse

Mange vil ha offentlig ph.d.

Av Forskerforum

Publisert 12. mars 2014 kl. 10:13

Forskningsrådet har mottatt over 200 henvendelser om ordningen hvor offentlig ansatte kan få betalt for å ta en doktorgrad.

mange-vil-ha-offentlig-ph-d-


– Det er svært oppmuntrende at vi har fått så mange tilbakemeldinger fra hele spekteret av offentlig sektor, sier Arvid Hallén.

Fakta
<

– Responsen tyder på at vi kan få mange ph.d.-grader med stor relevans for offentlige aktører i årene fremover, sier Forskningsrådets direktør Arvid Hallén.

Stor interesse

Forskningsrådet har siden nyttår samlet inn interessemeldinger fra personer og virksomheter i stat og kommune som ønsker å ta del i den nye ordningen Offentlig sektor-ph.d. Ordningen ble opprettet for første gang i år, og skal gi ansatte i offentlige virksomheter en mulighet til å ta en doktorgrad innenfor et område som er relevant for den aktuelle arbeidsplassen. Ordningen utformes etter modell fra Næringslivs-ph.d., som er en ordning der private bedrifter deler på kostnaden med det offentlige om å utdanne en doktorgradskandidat.

Kandidaten som skal ta en Offentlig sektor-ph.d. må ha opptak til doktorgradsprogram ved en doktorgradsgivende institusjon, med de samme kvalitetskrav og retningslinjer som gjelder for alle doktorgrader.

Nå melder Forskningsrådet at 204 offentlige virksomheter og ansatte har svart på Forskningsrådets interesseforespørsel. Et flertall svarer at de er interessert i å søke på ordningen.

Virksomheten må ha forskningsplan

– Det er svært oppmuntrende at vi har fått så mange tilbakemeldinger fra hele spekteret av offentlig sektor, sier Hallén.

– Her vil vi kunne få kunnskap med stor relevans for innovasjon i offentlig sektor, legger han til.

Spesialrådgiver Erna Wenche Østrem i Forskningsrådet har tidligere fortalt Forskerforum at formålet med ordningen primært er å heve kompetansen og kunnskapen i offentlig sektor, ikke å bidra til at flere får doktorgrad.

– Intensjonen med ordningen er ikke først og fremst å utdanne folk med doktorgrad, for det vil ikke utgjøre det store antallet i forhold til den generelle doktorgradsproduksjonen. Intensjonen er her å koble den offentlige virksomheten med akademia og bidra til relevant forskning og innovasjon i offentlig sektor. Derfor er det viktig at virksomheten har en plan for forskning og utviklings-arbeid og at prosjektet er forankret i virksomheten, sier Østrem

Adresserer eldre befolkning

Ordningen med Offentlig sektor- ph.d. står også sentralt for Forskningsrådets hovedsatsing «Flere aktive og sunne år».

– Satsingen handler om å gjøre samfunnet vårt bedre i stand til å møte utfordringene vi får med en økende andel eldre i befolkningen. Blant annet blir det viktig å sikre en tilstrekkelig arbeidsstyrke, sier Hallén.

Nærmere halvparten av de som har svart på interessemeldingen er kommuner eller fylkeskommuner. Det er stor bredde, både blant de offentlige virksomhetene som har svart og blant temaene de ønsker å forske på, skriver Forskningsrådet.

Første utlysning for ordningen planlegges i løpet av første halvår 2014.