Massiv motstand mot fusjon i sør
LUKK
Annonse
Annonse

Massiv motstand mot fusjon i sør

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 3. april 2014 kl. 11:12

81 prosent av de ansatte ved Universitetet i Agder sier tvert nei til sammenslåing med Høgskolen i Telemark.

massiv-motstand-mot-fusjon-i-s-r


– Motstanden mot fusjon har økt i takt med informasjonen som har kommet ut, sier hovedtillitsvalgt John Olav Bjørnstad.

Fakta
<

Det viser en spørreundersøkelse gjennomført blant medlemmene av de 13 ulike fagforeningene som er representert ved universitetet.

Bare 6,7 prosent av de spurte svarer «ja» på spørsmål om de ønsker at de to institusjonene skal fusjonere. 12,3 prosent svarer «vet ikke».

Totalt 656 av 823 spurte har svart på undersøkelsen ved UiA. I alt har universitetet rundt 1100 ansatte fordelt på ca. 960 årsverk.

Les også: Vil stoppe samanslåing

– Motstanden har økt

Med dette resultatet kan det se ut som at motstanden mot fusjonsforslaget har økt. Da Forskerforbundet gjennomførte en egen spørreundersøkelse i 2013 svarte 75 prosent at de var helt eller delvis imot.

– Det er et utrolig spennende resultat. Det viser at motstanden har økt i takt med informasjonen som har kommet ut om fusjonen, sier hovedtillitsvalgt for Forskerforbundets lokallag ved  Universitetet i Agder (UiA), John Olav Bjørnestad.

Han mener at UiAs samordning rundt to campuser har tatt for mye ressurser vekk fra forskningen og undervisningen til at institusjonen kan ta seg råd med nye omorganiseringsprosesser. 

– Motstanden har ikke så mye med Høgskolen i Telemark (HiT) å gjøre, men at UiA er et ganske ferskt universitet som har brukt veldig mye energi på samordne seg rundt to campuser. Vi har brukt 120 millioner på utbygging av Campus Grimstad og har brukt mange år på å omprioritere midlene våre til å bygge opp et nytt universitet. I tillegg har vi brukt mye tid og penger på å heve den interne kompetansen, og alt dette har fått konsekvenser for forskningsmidler til de universitetsansatte. Nå som vi ikke lenger må bruke pengene våre på å bygge campus, er det utrolig interessant å se at UiAs forskningspublikasjon har økt med 25 prosent det siste året.

– Høyskolen tar snarvei til universitet

Utredningen om samarbeid og eventuell fusjon mellom HiT og UiA har pågått i tre år. Sluttrapporten skal nå bli vurdert av universitets- og høyskolestyrene og sendes ut på høring 9. april. Deretter vil styrene ved høyskolen og universitetet ta en endelig avgjørelse 18. juni.

Rektor ved UiA Torunn Lauvdal har argumentert for at både regionen og fagmiljøene vil kunne tjene på en sammenslåing.

Bjørnestad mener at begrunnelsene for fusjon ikke holder vann.

– Jeg er ikke overbevist om at en sammenslåing vil føre til et større handlingsrom for forskningen og undervisningen. Ledelsen ved HiT har et uttalt mål om å bli universitet og med en fusjon prøver de å ta en snarvei for å bli et universitet. Per i dag har ikke de den kompetansen som skal til for at de skal stå alene som et universitet. Vi ønsker å samarbeide med dem, og har et godt samarbeid på mange områder, men på dette stadiet mener vi man bør jobbe videre med samarbeid og se på mulighetene etter hvert, sier Bjørnestad.

Motstand i Telemark

Han mener samtidig det er et tankekors at heller ikke de ansatte i Telemark har vist seg særlig støttende til en fusjon.  I en spørreundersøkelse blant de fagorganiserte ved høyskolen, svarte over 70 prosent at de var mot fusjon, 20 prosent svarte at de var for og 10 prosent var usikre. Et usikkerhetsmoment ved HiT er hvorvidt en fusjon vil føre til nedleggelse av enkelte av høyskolens fem campusområder. Bjørnestad forteller at utredningen så langt har lagt opp til at det ikke skal gjøres slike endringer, og nettopp det mener han er nok et argument mot fusjon.

– Det er klart at det ligger muligheter til å bygge opp noe sammen, men jeg klarer ikke med min beste vilje å se hvordan man skal få til det samtidig som det legges opp til at alle campuser skal bestå som de er. Det blir ikke bedre fagmiljø om jeg må kjøre tre ganger i uka til Porsgrunn eller undervise via «streaming». Hvis det skal være spenst og realisme i en fusjon, må man ta strategiske grep. Da må Telemark ha ett campus og Agder to, sier Bjørnestad.

– Hvis man hadde turt å ta et slikt valg, hadde det skapt debatt men også synliggjort hvordan et nytt universitet kan bli.