Bill Gates sponser Facebook for forskere
LUKK

Bill Gates sponser Facebook for forskere

Av Jørgen Svarstad

Publisert 1. mars 2017 kl. 13:52

Over 12 millioner forskere bruker nettsamfunnet ResearchGate. I det stille har Bill Gates og andre store investorer gått inn med over 440 millioner kroner.

Investeringsbanken Goldman Sachs, forskningsfondet The Wellcome Trust og Microsoft-gründer Bill Gates var blant dem som gikk inn med penger i det tyske selskapet ResearchGate i 2015, skriver Business Insider.

ResearchGate, som er et nettsamfunn for forskere med over 12 millioner brukere, annonserte tirsdag at de i det stille samlet inn 52,6 millioner dollar i november 2015. Det tilsvarer over 440 millioner norske kroner etter dagens kurs.

På spørsmål om hvorfor selskapet ikke fortalte om dette i 2015, svarer administrerende direktør  Ijad Madisch:

– Jeg ville egentlig ikke annonsere fordi jeg synes det er ganske kjedelig å snakke om pengeinnsamling. Jeg vil heller snakke om betydningen, enn å snakke om å samle inn penger.

Grunnen til at det nå har blitt kjent, er at selskapet måtte rapportere tallene til tyske myndigheter.

Bill Gates (t.v.) sponser det sosiale nettverket for forskere ResearchGate. er står han sammen administrerende direktør Ijad Madisch i ResearchGate. (Foto: ResearchGate)

Bill Gates (t.v.) sponser det sosiale nettverket for forskere ResearchGate. Her står han sammen administrerende direktør Ijad Madisch i ResearchGate. (Foto: ResearchGate)

Verdens største nettverk 

Pengene har blitt brukt til å bygge infrastruktur i et datasenter i Toronto i Canada. Dessuten har selskapet mer enn doblet antall ansatte til over 300 personer. Ijad Madisch sier Business Insider at pengene også kan brukes til å ekspandere til flere land.

Det er ikke første gang Bill Gates sponser ResearchGate. I 2013 gikk han inn med 35 millioner dollar i selskapet.

ResearchGate brukes av forskere for å dele forskningsresultater, stille spørsmål, finne samarbeidspartnere og mye mer. Times Higher Education og en studie publisert i tidsskriftet Nature er det verdens største sosiale forskernettverk, målt i antall brukere.