Av NTB
Publisert 23. mai 2025 kl. 14:40
Torsdag kunngjorde den amerikanske administrasjonen at de trekker tilbake Harvards tillatelse til å ta opp internasjonale studenter.
– Med et pennestrøk har myndighetene fjernet en kvart av Harvards studenter, internasjonale studenter som bidrar signifikant til universitetet og vårt oppdrag, skriver Harvard i rettsdokumentene.
Universitetet skriver at avgjørelsen får en umiddelbar og rystende konsekvenser for både universitetet og 7000 personer.
Søksmålet kommer fram i rettsdokumenter, skriver Reuters.
I tillegg til at universitet ikke lenger kan ta opp utenlandske studenter, får tilbaketrekkingen av tillatelsen store konsekvenser for tusenvis av utenlandske studenter som allerede studerer og jobber på Harvard. De må nå belage seg på å bli overført til andre studiesteder.
Tiltaket mot Harvard ses på som en opptrapping i administrasjonens forsøk på å presse universitetet til å rette seg etter president Donald Trumps krav.
– Denne administrasjonen holder Harvard ansvarlig for å legge til rette for vold, antisemittisme, og samarbeid med det kinesiske kommunistpartiet på sitt campus, sier Kristi Noem, USAs minister for innenlandsk sikkerhet.
– Det er et privilegium, ikke en rettighet, for universiteter å ta opp utenlandske studenter og dra nytte av deres høyere studieavgifter for å styrke sine milliardstore fond, sier hun videre.
Harvard hadde frist til 30. april til å dele informasjon om visumholdere med Trump-administrasjonen, som truet med nettopp dette som konsekvens om ikke skolen gjorde det.
Harvard sier i en uttalelse at universitetet er fast bestemt på å ha internasjonale studenter og lærere fra mer enn 140 land.
– Regjeringens avgjørelse er ulovlig. Denne gjengjeldelsesbeslutningen risikerer å gjøre alvorlig skade på Harvards samfunn og vårt land, og det undergraver Harvards akademiske oppdrag og forskningsoppdrag, svarer universitetet.
Universitetet registrerte nesten 6800 internasjonale studenter i skoleåret 2024-2025, noe som utgjør 27 prosent av den totale studentmassen, ifølge universitetets statistikk.
Trump-administrasjonen truer nå andre universiteter med lignende grep, blant annet står Columbia University i New York i faresonen.
– Det gjør vi absolutt. Dette må ses på som en advarsel til hvert eneste universitet om å ta seg sammen, sier hun til Fox News på spørsmål om hun vurderer lignende sanksjoner mot andre universiteter.
Det var avisen The New York Times som omtalte beslutningen først. Senere ble den bekreftet av departementet for innenlandsk sikkerhet.
– Jeg skriver for å informere om at med umiddelbar virkning er tillatelsen til Harvard Universitys student- og utvekslingsprogram trukket tilbake, heter det i et brev som Kristi Noem har sendt til universitet, som The New York Times har fått tilgang til.
I studieåret 2023–2024 var det 18 norske studenter ved det amerikanske eliteuniversitetet, viser tall fra Lånekassen. Utenlandsstudent-samskipnaden Ansa holder i juni et informasjonsmøte for alle som skal studere i USA til høsten.
– Dette er et hårreisende tiltak som kan ha store konsekvenser for de norske studentene. Vi følger opp med våre medlemmer i det som nok blir en kaotisk periode fremover for dem, sier Ansa-president Øyvind Bryhn Pettersen.
– Vi har også et tillitvalgsapparat i USA, og et fellesskap når man kommer dit. Det håper vi kan være med på å trygge de som skal ut, sier Bryhn Pettersen.
Ansa beskriver beslutningen som utrolig trist, og de understreker at Harvard er et attraktivt studiested for mange nordmenn.
– Enda tristere er det at studenter føler de ikke kan benytte seg av grunnleggende politiske rettigheter og akademisk frihet, sier Bryhn Pettersen.
Ansa stiller seg sterkt kritisk til at administrasjonen går etter internasjonale studenter med represalier på denne måten, tilføyer han.
– Studenter har en urokkelig rett til ytringsfrihet, også i utlandet, og skal ikke frykte for studieplassene sine. Slik skal det ikke være, og vi er glad for å se Harvard bestride dette nå, og vi håper de kommer til løsning, sier Ansa-presidenten.
Trump-administrasjonens beslutning om å utestengte internasjonale studenter fra prestisjeuniversitetet Harvard skader USAs omdømme internasjonalt, ifølge Kina.
På den kinesiske kringkasteren CCTV ble det fredag stilt spørsmål ved om USA vil fortsette å være et ettertraktet land for utenlandsstudenter. Det ble påpekt at Harvard allerede har gått rettens vei for å få tiltaket omgjort.
– Men med den lange rettsprosessen, kan tusenvis av internasjonale studenter få problemer med å vente, ble det sagt på CCTV. Videre het det at folk som vil studere utenlands, vil måtte vurdere andre muligheter «når politisk usikkerhet blir normen».
Utdanningssamarbeidet mellom USA og Kina er nyttig for begge land, og Kina motsetter seg politiseringen av akademia, sier talsperson Mao Ning i det kinesiske utenriksdepartementet.
– Tiltakene som er tatt fra amerikansk side, vil kun bidra til å skade landets internasjonale omdømme og kredibilitet, sier hun.
Harvard-saken har fått mye oppmerksomhet i sosiale medier i Kina. Flere har spøkt med at universitetet bør åpne et campus i den kinesiske byen Harbin, hvis navn ligner på kinesisk stavemåte.
Trump-administrasjonen har den siste tiden trappet opp truslene om å frata universitetene føderal støtte og skattefritak om de ikke innretter seg etter Trumps politiske agenda.
Så sent som tirsdag varslet USAs helsedepartement kutt på 60 millioner dollar i føderal støtte til Harvard-universitetet.
Kuttet i den føderale støtten skjer som følge av «universitetets manglende evne til å håndtere antisemittisme og rasediskriminering», het det i en uttalelse fra departementet.
For en ukes tid siden opplyste president Donald Trumps administrasjon at åtte føderale byråer kommer til å kutte til sammen 450 millioner dollar i støtte til Harvard-universitetet.
Kuttet kommer på toppen av 2,2 milliarder dollar i føderal støtte som ble besluttet kuttet tidligere denne måneden.