Hun saksøkte arbeidsgiver etter å ha blitt sagt opp etter 34 år. Nå har partene inngått forlik.
LUKK

Hun saksøkte arbeidsgiver etter å ha blitt sagt opp etter 34 år. Nå har partene inngått forlik.

Av Jørgen Svarstad

Publisert 7. mai 2021 kl. 11:14

Rettssaken som skulle starte på mandag er avlyst. Kvinnen (58) skal fortsette å jobbe ved forskningsinstituttet Norce.

Forskerforum skrev torsdag om at en 58-årig administrativ ansatt ved Norce har stevnet arbeidsgiveren. Det har vært en stor nedbemanningsrunde ved forskningsinstituttet, og hun var blant de 21 som fikk beskjed om at hun måtte gå.

Kvinnen, som hadde jobbet der i 34 år, nektet å godta oppsigelsen. Rettssaken der kvinnen skulle kreve at oppsigelsen ble kjent ugyldig, skulle egentlig starte i Sør-Rogaland tingrett på mandag. Men det blir ingen rettsak. For partene har inngått forlik. Det bekrefter kvinnens advokat Bjørn Inge Waage.

– Det er inngått, forlik, partene er enige og forliket innebærer at hun fortsatt vil ha et ansettelsesforhold i Norce, sier LO-advokaten.

Han ønsker ikke å uttale seg om hvorvidt dette er den samme stillingen som hun hadde, og om stillingen er 100 prosent.

– Hvor fornøyde er dere med utfallet?

– Det er alltid vanskelig å stå i en tvist med sin arbeidsgiver, og hun er selvsagt glad for at de har kommet til enighet.

– Hvorfor valgte hun å inngå forlik?

– Det ønsker jeg ikke å uttale meg om.

Advokaten til Norce, NHO-advokat Anette Eckhoff, ønsker ikke å kommentere forliket.

Fikk tilbud om annen stilling – takket nei

Kvinnen har vært ansatt i fellesadministrasjonen, og har blant annet jobbet med støttetjenester for forskere.

I sluttinnlegget Norce sendte retten, skrev de at det på tidspunktet for oppsigelsen ikke var passende arbeid som kunne tilbys henne. I et senere forhandlingsmøte skal hun ha fått tilbud om annen stilling, men takket nei til denne.

Tillitsvalgt Elisabeth Aaserød i NTL, som er kvinnens fagforening, har uttalt til Forskerforum at det eneste arbeidsgiver kunne tilby som en mulig løsning, var å sitte i resepsjonen ved Norce i Bergen, i en 50 prosent stilling.

– Vi mente at det ikke var et reelt omplasseringstilbud at hun skulle gå ned til halv jobb og pendle fra Stavanger til Bergen, sa Aaserød.