Kåring: Dette er verdens beste studentby
LUKK

Kåring: Dette er verdens beste studentby

Av Jørgen Svarstad

Publisert 20. februar 2017 kl. 15:01

Eneste norske by i kåringen kommer på 53. plass.

Ifølge rangeringen «QS Best Student Cities» er den kanadiske byen Montreal den beste byen  å studere i for internasjonale studenter.

Kåringen er gjennomført av det britiske selskapet Quacquarelli Symonds (QS), som jobber spesielt med internasjonalisering av utdanning.

Om Montreal skriver QS at byen har noen av landets beste universiteter, deriblant McGill University og Université de Montreal. Byen er også en gjenganger på listene over verdens beste byer å bo i. I QS’ undersøkelse fremhver også studentene at de setter pris på byens kulturtilbud, at den er rimelig å bo i og at de mener befolkningen er vennlig og mangfoldig.

Listen er gode nyheter for blant andre Storbritannia, Tyskland og Sør-Korea. Fra forrige kåring hopper for eksempel London frem to plasser til tredje plass. Berlin og München klatrer frem til sjette og niende plass, mens Seoul går seks plasser frem, til fjerde plass.

Her er topp 100-listen. (Trykk på «show 90 more» for å se hele listen. Byenes navn står på engelsk.)

I oversikten er bare byer med mer enn 250 000 innbyggere og som har hatt minst to utdanningsinstitusjoner som har vært med i QS’s siste universitetsrangering.

Oslo på 53. plass

Oslo er eneste norske by på topp 100-listen, og havner på en delt 53. plass sammen med Gøteborg. Det er syv plasser frem fra forrige kåring.  Stockholm får 47. plass, mens København blir rangert som verdens 37. beste studentby.

I sin omtale av Oslo, skriver QS at Oslo har har to prestisjefulle institusjoner, nemlig Universitetet i Oslo og Handelshøgskolen BI.

«Når det gjelder ting å gjøre, har Oslo alt du kan forvente fra en europeisk storby: historisk arkitektur, gallerier, museer, kafeer og parker. Mer unike attraksjoner inkluderer muligheten til å gå på ski rett utenfor byen, båtturer i Oslofjorden, utendørs svømmebassenger og den store skøytebanen i byens sentrum som er gratis å bruke», står det.

Oslo kommer godt ut når utenlandsstudentene selv vurderer byen.  Som én respondent sier i undersøkelsen om hva som er best med Oslo:

«Høy levestandard, veldig gode offentlige rom og god atmosfære på universitetsområdet».

En annen sier:

«Folket, byens sosialt liberale holdning og kollektivsystemet».

En dyr by

Rektor ved Universitetet i Oslo Ole Petter Ottersen har skrevet om listen på bloggen sin. Han understreker at han maner til forsiktighet i omgang med slike rangeringer. Samtidig skriver han at han synes det er svært gledelig at Oslo skårer så høyt på indikatoren desirability – hvor attraktiv, trygg og forlokkende byen er (28.plass), og at studentene som har bodd i Oslo gir den gode tilbakemeldinger. Videre legger ikke studentene skjul på at Oslo er en dyr by å bo i, (106. plass på denne indikatoren), men QS legger til at fraværet av skolepenger langt på vei kompenserer for dette.

—Vi kan utmerket godt benytte denne rangeringen i vår argumentasjon mot innføring av skolepenger fra tredjeland, skriver Ottersen.

Prisnivå, trygghet og arbeidsgivernes dom  

Kåringen legger vekt på seks faktorer, der tallene er hentet fra egne undersøkelser og andre store internasjonale undersøkelser For det første hvordan byens universiteter gjør det på QS’ egne universitetsrangeringer. For det andre hvordan  studentsammensetning er, altså andel internasjonale studenter, samt hvordan byen scorer på andre faktorer som toleranse og inkludering. Dessuten inngår  byens prisnivå og desirability – hvor attraktiv, trygg og forlokkende byen er, basert på blant annet indikatorer på trygghet, forurensning og korrupsjon. QS har også gjort egne undersøkelser om hvordan studentene opplever byen de bor i. Til slutt kommer hvordan arbeidsgivere vurderer de som har utdannet seg ved byens universiteter.