Fakta

Array

 

Mens Universitetet i Oslo (UiO) stiger fem plasser fra 186. til 181. plass på THE World University Ranking, kan Universitetet i Bergen merke seg et kraftig fall. Vestlandsuniversitetet daler fra 135. plass i fjor til 191. plass i år. NTNU er plassert i feltet 251-275. plass, mot plass 273 i fjor, skriver Universitetsavisa.

Kritisk

– Jeg konstaterer at vi på denne rangeringen gjør det litt dårligere enn i fjor. Det er et avvik fra hovedtrender der vi har gått frem på alle rangeringene de siste årene, sier rektor Sigmund Grønmo til Universitetet i Bergens hjemmeside.

UiO stiller seg kritiske til rangeringens fokus, som gjør at breddeuniversiteter kommer dårligere ut. Rektor Ole Petter Ottersen er uansett glad for en liten oppgang.

– Det er gledelig at UiO går opp fem plasser fra i fjor og plasserer seg som det beste av de norske universitetene. Som et universitet med ambisjoner skulle vi gjerne ha vært lenger oppe enn på 181. plass. UiO er et breddeuniversitet, mens det er de universitetene som satser på matematisk-naturvitenskapelige og medisinske fag som gjør det best i denne rangeringer, sier rektor Ole Petter Ottersen ved UiO til Uniforum.

Sverige på topp

Selv om UiO er det universitetet som gjør det best i Norge, havner det langt bak sine nordiske kolleger. I Norden havner UiO på en 7. plass, passert av blant andre Karolinska Institutet på 32. plass, Universitetet i Lund på 79. plass og Universitetet i Uppsala på 87. plass.

Universitetet i Bergen som faller kraftig peker på at det er gjort endringer i metoden til denne universitetsrangeringen siden i fjor, og rektor Grønmo ønsker å granske disse for å vurdere hva som er reelle endringer og hva som skyldes metodeendringer.