Maktkamp mellom gamle og nye universiteter endte med Sunniva Whittaker som ny UHR-leder
Annonse

Maktkamp mellom gamle og nye universiteter endte med Sunniva Whittaker som ny UHR-leder

Av Jørgen Svarstad

Publisert 27. mai 2021

Rektor Sunniva Whittaker ved Universitetet i Agder er valgt til ny leder av Universitets- og høgskolerådet etter benkeforslag. NTNU-rektor Anne Borg trakk sitt kandidatur.

Det har vært drama rundt valget av ny leder av interesseorganisasjonen Universitets- og høyskolerådet, som representerer alle universiteter og høyskoler i landet.

Valgkomiteen hadde innstilt NTNU-rektor Anne Borg. Men Sunniva Whittaker seilte opp som UHR-leder etter et benkeforslag fra rektor Petter Aasen ved Universitetet i Sørøst-Norge, der han fikk støtte fra 20 andre institusjoner. Det skriver Khrono.

Annonse

Det ble en maktkamp mellom «de gamle» og «de nye» universitetene og høyskolene. Institusjonene som ville ha Whittaker mente det var noen andre enn «de gamles» tur til å ha få ledervervet.

«Ved valg av ledelse bør det tas høyde for interessemotsetninger i sektoren. Balansen mellom ulike interesser i ledelsen av UHRs styre er avgjørende for UHRs legitimitet», het det i begrunnelsen til det alternative forslaget.

Torsdag formiddag valgte representantskapet i UHR  Whittaker ved som ny leder.

Det skjedde etter at NTNU-rektor Anne Borg, som altså valgkomiteen hadde innstilt som leder, trakk sitt kandidatur. Borg blir i stedet vanlig styremedlem.