Nye lærere kan få slettet halvparten av studielånet
LUKK
Annonse
Annonse

Nye lærere kan få slettet halvparten av studielånet

Av Jørgen Svarstad

Publisert 31. mars 2017 kl. 12:25

For å unngå en lærermangel, kan nye lærere nå få slettet rundt 160 000 kroner av studielånet sitt.

Starter du på lærerutdanning til høsten, kan du få dekket inntil halvparten av studielånet. Mest penger får de som tar lærerutdanning for 1. til 7. trinn og de som tar lærerjobb i Nord-Norge. Det skriver kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

– Regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og KrF er enige om å etablere en ny ordning for ettergivelse av studielån for studenter som fullfører femårig lærerutdanning, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i pressemeldingen.

Nyutdannede lærere kan få slettet om lag 160 000 kroner, noe som tilsvarer rundt halvparten av studielånet. Ordningen gjelder de som starter på utdanningen høsten 2017 eller senere. Hvor stort beløp man får ettergitt kommer an på hvilken lærerutdanning man tar, og hvor man jobber som lærer etterpå.

Tredelt ordning

Ordningen for ettergivelse av studielån blir tredelt:

  • Om lag 50 000 kroner til studenter som fullfører femårig lærerutdanning på normert tid. Dette gjelder Grunnskolelærer 1-7, Grunnskolelærer 5-10 og Lektorutdanning.
  • Om lag 55 000 kroner i tillegg til studenter som fullfører femårig grunnskolelærerutdanning for trinn 1-7 på normert tid.
  • Om lag 55 000 kroner til studenter som fullfører femårig lærerutdanning og deretter tar lærerjobb i Nordland, Troms eller Finnmark. Ettergivelsen gis uavhengig av de to andre – og krever ikke at man tar utdanningen på normert tid.

Treffer du på alle tre punktene, vil du få ettergitt 161 000 kroner. Fra før av ettergis inntil 25 000 kroner pr. år hvis du jobber eller bor i Finnmark eller Troms.

Ny lærerutdanning

Fra høsten innføres en ny, femårig lærerutdanning for alle som vil bli lærere i barne- og ungdomsskolen.

For å komme inn på lærerutdanning til høsten må du ha karakteren fire i matematikk fra videregående skole. Alle lærerutdanninger tilbyr gratis forkurs til søkere med tre i matematikk.

Trenger over 35 400 nye lærere

Bakgrunnen er for tiltaket er at  Norge trenger over 35 400 nye lærere de neste ti årene, hvis man skal erstatte ufaglærte og lærere som går av med pensjon.

Spesielt i  Nord-Norge har det i flere år vært for få søkere til lærerstudiet, og andelen ufaglærte lærere i barne- og ungdomsskolen er høyere enn ellers i landet.

– Vi kan ikke lenger lene oss på store olje- og gassinntekter. I fremtiden er det kunnskap vi skal leve av. Som lærer er du med på å legge grunnlaget for denne kunnskapen, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.