Nye varsler ved KhiO: – Nå sier folk fra. Det synes jeg faktisk er er bra.

Av Jørgen Svarstad

Publisert 31. august 2018

Det har kommet nye varsler mot to ansatte ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Så langt i år har to ansatte ved Kunsthøgskolen i Oslo (KhiO) sluttet etter anklager om seksuell trakassering.

Men ledelsen har flere saker på bordet. I sommer kom det inn ny to varslingssaker. Onsdag denne uken gikk det ut e-post til dekaner og seksjonssjefer om de nye sakene,  skriver Morgenbladet.

Rektor Jørn Mortensen sier til Forskerforum:

— Vi har fått informasjon fra flere hold knyttet til to personer, og det utløser aktivitetsplikt.

Han presiserer:

— Det er ikke nødvendigvis knyttet til uønsket seksuell oppmerksomhet eller trakassering. I den ene saken vet vi at det ikke er det, i den andre saken undersøker vi om det er det.

Brudd på KhiOs etiske retningslinjer

Han sier at de undersøker om det har skjedd brudd på KhiOs etiske retningslinjer, men vil ikke si mer om hva slags brudd.

— De etiske retningslinjene sier blant annet noe om hvordan relasjonen mellom student og lærer skal være. Det er mye mer enn bare uønsket seksuell oppmerksomhet eller trakassering.

— Hva tenker du om at det kommer enda flere varslingssaker?

— Jeg tenker at et faktisk er et godt tegn.

Han viser til en undersøkelse som viser at fem prosent av norske studenter sier de har opplevd seksuell trakassering. Men mange varsler ikke.

— Nå har vi kommet i en modus der folk sier fra. Det synes jeg faktisk er bra.

Informasjonsmøte

Morgenbladet skriver også at høyskolen har kalt inn til et informasjonsmøte for studentene ved Kunstakademiet fredag . Ifølge innkallelsen gjelder det «de pågående undersøkelsene». Dette vil ikke rektoren kommentere til Forskerforum.

Siden desember i fjor har KhiO mottatt fem ulike varsler. Tre av dem er ferdigbehandlet. I den ene konkluderte et varslingsutvalg med at en professoren hadde begått seksuell trakassering. Han ble avskjediget.  I den den andre saken, der en ansatt valgte å slutte,  var det ikke grunnlag for å konkludere med seksuell trakassering, men det «er sannsynliggjort at det har skjedd brudd å de etiske retningslinjene», uttalte høyskolen. Den tredje saken ble saken lukket. Utvalget mente at påstanden om seksuell trakassering ikke var godt nok underbygget.

Les også: