Ola Borten Moe ber Forskningsrådet finne 500 millioner til Fellesløftet
LUKK
Annonse
Annonse

Ola Borten Moe ber Forskningsrådet finne 500 millioner til Fellesløftet

Av Jørgen Svarstad

Publisert 15. november 2021

Forskere fikk tilslag på søknadene sine, men Forskningsrådet hadde ingen penger å dele ut. Nå vil statsråd Ola Borten Moe (Sp) tvinge Forskningsrådet til å finne pengene innenfor dagens budsjett.

Det skriver Aftenposten.

39 forskningsprosjekter har fått tilslag på inntil 25 millioner kroner i den såkalte «fellesløft»-utlysningen.

Forskere har nedlagt flere månedsverk i søknaden. Men tidligere denne måneden kom beskjeden om at Forskningsrådet ikke har noen penger å dele ut likevel. De hadde nemlig forventet å få penger til utdelingen over statsbudsjettet, men det kom ingen penger.

Nå sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe til Aftenposten at han vil instruere Forskningsrådet om å finne pengene innenfor det allerede foreslåtte budsjettet.

– Vi er fra departementets side helt enige i at situasjonen er uholdbar, sier Borten Moe til avisen.

– Jeg skal ha et møte med Forskningsrådet til uken. Der vil jeg blant annet be dem om å finne en løsning innenfor Kunnskapsdepartementets bevilgning til Forskningsrådet, slik at forskningsprosjektene får finansiering, forklarer han.

På spørsmål om de vil få de 500 millionene til Fellesløftet, som de hadde forventet å få, svarer Borten Moe:

– Nei, det har en konsekvens å love bort penger man ikke har. Det er som kjent Stortinget som er bevilgende myndighet i kongeriket. Det bør ikke være noen nyhet for Forskningsrådet heller, sier Ola Borten Moe.

Forskningsrådet ønsker ikke kommentere beskjeden fra Ola Borten Moe. De sier de skal møte ham denne uken og diskutere hvordan de skal levere på bestillingen.

Les også: